Palija se danas pojavio kao svjedok tužilaštva na nastavku suđenja bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću i ostalim optuženima u predmetu "Korona ugovori".

- Dopuna plana nabavki za Institut koja je bila stavljena na dnevni red Upravnog obora (UO) u junu 2020. godine bila je suprotna Zakonu o javnim nabavkama. Većina članova UO imala je primjedbe na zakonitost - naveo je Palija.

U ovom predmetu optuženi su još i direktor firme "Prokontrol" iz Banje Luke Slavko Bojić, te direktor firme "Promeding" iz Laktaša Dragan Dubravac, kao i vlasnik agencije "Travel 4 fun" Saša Marković te bivši direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić. Terete se zloupotrebe u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije koronavirusa kojim je budžet RS-a oštećen za najmanje 1,3 miliona maraka. 

- Primjedba Upravnog odbora odnosila se na to što se plan nabavki retroaktivno usvaja što nije bilo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Bilo je primjedbi oko vrste postupka nabavki, jer su neke bile zbirno navedene u alineji koja se odnosi na nabavke zaključene direktnim sporazumom, a iznosi nisu odgovarali dozvoljenim - rekao je svjedok. 

On je dodao da su u Institutu objasnili da su to zbirni iznosi, jer je bilo više sporazuma, ali da je stav Upravnog odbora bio da je to trebalo drugačije predstaviti. Palija je naveo da pomenuta dopuna plana nabavki nije ni razmatrana jer ju je Zeljković naknadno povukao uz objašnjenje da će biti usklađivanja.

- To više nikada nije vraćeno odboru na raspravu - dodao je ovaj svjedok.

Istakao je i da se UO nije sastajao od februara do polovine juna 2020. godine, a da je on za zaključak Vlade kojim se Institut zadužuje za javne nabavke medicinske opreme saznao tek po dobijanju materijala za sjednicu. Branilac Zeljkovića, advokatica Jadranka Ivanović prigovorila je iskazu svjedoka.