open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Svjedokinja na suđenju Peri Radiću i ostalima: Ubili su mi supruga, svekra i djeverove, komšinica je to gledala
Na suđenju za zločine počinjene kod Zvornika, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetila se stradanja muškaraca iz sela Jusići, uključujući njenog supruga, svekra i dva djevera, u maju 1992. godine.
08.09.2022. u 19:23
get url
text

Biba Smajlović je rekla da je 27. maja bio napad na Jusiće i da se s familijom zbog pucnjave i granatiranja sakrila u podrum djeverove kuće. Ubrzo su čuli glasove ispred kuće.

- Smajlović Lutvo, izađi. Znam da si unutra sa sinovima - prisjetila se svjedokinja kako je neko dozivao njenog svekra i zaprijetio da će baciti bombu ako ne izađu.

Ona je dodala da je svekar otvorio vrata i da su ispred bila tri vojnika, maskirana čarapama i maramama. Kazala je da su svekra i njegova tri sina izveli s rukama na potiljku, a da su ženama i djeci rekli da se vrate unutra.

- Čuje se pucanj i jauk… "Joj, sinovi moji." Tad nisam znala da je to viknuo moj svekar. Čuo se ponovo pucanj i tajac - ispričala je Smajlović.

Kasnije toga dana, dok su autobusima napuštali to područje, kako je navela, Taiba Muminović joj je kazala da je iz kuće gledala kako ubijaju njenog supruga Ramu, djeverove Džemala i Huseina te svekra Lutvu.

Svjedokinja je izjavila da su, nakon odvođenja muškaraca, ženama i djeci rekli da idu prema stanici, gdje se pojavilo vozilo, u kojem su bila dva vojnika i Pero zvani Jarac.

- Dobro smo ga poznavali. Kod njega smo kupovali bijelu tehniku u Malešiću - navela je Smajlović.

Dodala je da je Pero nešto pričao s vojnicima i da je razgovarao na "motorolu".

Kazala je da su odvedeni u školu u Malešić i da je kroz prozor vidjela kada su dovedeni muškarci iz Jusića. Prema njenim riječima, Pero je naredio da sklone žene s prozora.

Smajlović je navela da su žene i djeca odvezeni autobusima prema Kalesiji, a da su pred školom ostale svjedokinje "M" i "K". One su, kako je ispričala, rekle da im Pero garantuje sigurnost i da ostaju sa muževima.

- Poslije smo saznali da su svi koji su nađeni u selu pobijeni - kazala je svjedokinja, dodavši da su njen suprug, djeverovi i svekar pronađeni u grobnici Ramin grob.

Za ubistva najmanje 48 osoba u okviru progona stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz sela Jusići kod Zvornika u maju 1992. godine, optuženi su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Vlado Ristanović. S njima je bio optužen i Dušan Spasojević, ali je postupak protiv njega razdvojen jer je u bjekstvu.

Svjedokinja Smajlović je rekla da je, dok su išli prema Malešiću, vidjela kako je jedan stariji čovjek ubijen, a da su pored bili Pero i dva vojnika. Branilac Dejan Bogdanović je pitao zbog čega u ranijem iskazu nije spomenula da je vidjela Peru, na šta je ona kazala da se nekih stvari naknadno prisjetila.

Branilac Radivoje Lazarević je naveo da svjedokinjine jetrve, s kojima je bila taj dan, nisu posvjedočile da su vidjele Peru, kao i da se Taiba Muminović nije izjašnjavala da je nešto vidjela iz kuće. Smajlović je rekla da joj to nije poznato.

Tužilaštvo je pred početak ročišta podnijelo prijedlog za određivanje pritvora Vladi Ristanoviću zbog kršenja mjera zabrane. Odbrani je ostavljen rok da se izjasni, a branilac Miloš Perić kazao je da su bili na licu mjesta i da nije došlo do kontakta sa svjedocima.

Suđenje se nastavlja 22. septembra, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.