Svjetlo ramazana u Ustikolini: Najviše omladine u džamijama

Objavljeno: 14.06.17 u 20:00 Autor: E. Hadžimejlić

Nur mjeseca ramazana osjeti se i u Ustikolini. Džematlije hrle u džamiju na mukabelu, teravije, te zajedno iftare i sijele do sehura.

Glavnim imam Medžlisa Islamske zajednice Ustikolina Izudin efendija Perjan ističe da je tokom ramazana u džamiji najviše omladine.

- Mnogo je aktivnosti tokom ramazana, pored pet dnevnih namaza i džume-namaza, uči se mukabela u jutarnjim i popodnevnim satima, organizuju se zajednički iftari i predavanja, a sijeli se do sehura. Tokom ramazana organiziramo tri velika iftara u džamiji i tri mevluda i tevhida. Prvi je bio u prvoj trećini ramazana, a poslije teravije učili smo tevhid vakifima. Drugi iftar organizirali smo 17. noć ramazana kada smo proučili tevhid šehidima Bedra i šehidima BiH – kazao je Perjan.

Sljedeći veliki iftar za džematlije planiraju za 27. noć mjeseca ramazana i to će, prema efendijinim riječima, ujedno biti i najbrojnije okupljanje džematlija u ramazanu.

- U Ustikolini imamo tri džamije, a tokom ramazana klanja se i u četiri mesdžida – pojašnjava glavni imam.

Medžlis Islamske zajednice Ustikolina nalazi se na prostoru između Foče i Goražda.

- Ustikolina, kako je njeni stanovnici danas nazivaju šeher Ustikolina, dobila je ime po rijeci Koline na kojoj ona leži. Medžlis Ustikolina jedan je od manjih medžlisa u okviru Rijaseta IZ-a i ima oko 2.000 stanovnika. Nekada je ovaj prostor imao oko 6.000 stanovnika, ali nakon rata i usljed raseljavanja, stanovnika je sve manje i manje. Nadamo se da ćemo u budućnosti učiniti neke pozitivne pomake kako bismo učinili da stanovništvo ovdje ostaje i da se vraća na svoja ognjišta, te da na ovom prostoru vide svoju perspektivu u budućnosti – pojašnjava.

Ustikolina je poznata po najstarijoj džamiji u BiH Turhan Emin-begovoj džamiji koju je 1448. godine sagradio osmanski vojskovođa po kojem je i dobila ime.

- Kaže se da je džamija bila izgrađena od drveta za potrebe osmanske vojske, da bi kasnije bila sagrađena od kamena, a sve do 1992. godine zadržala je svoj prvobitni izgled. Za vrijeme Drugog svjetskog rata džamija je zapaljena te je imala manja oštećenja. U aprilu 1992. godine džamija je prvo zapaljena, a u junu minirana i potpuno uništena – kazao je Perjan.

Džamiju koja je u ratu bila pretvorena u zgarište obnovile su džematlije svojim donacijama.

- Munara je imala posebnu kulturno-historijsku vrijednost, imala je šerefeta sa posebnim ornamentima uklesanim u kamenu i bila je visoka 36 metara, a današnja munara je nešto drugačija, visoka 60 metara sa tri šerefeta – zaključuje glavni imam.