Svjetski ekonomski forum: BiH za turiste sigurnija od Velike Britanije i SAD-a

Objavljeno: 15.04.17 u 18:54

Svjetski ekonomski forum objavio je popis 136 država prema tome u kolikoj mjeri izlažu turiste sigurnosnim rizicima, uključujući nasilje i terorizam.

Mostar FOTO: ARHIV
Mostar FOTO: ARHIV

Finska je na prvom mjestu kao najsigurnija država na svijetu za turiste, na drugom su Ujedinjeni Arapski Emirati, a sljedeći je Island. Bosna i Hercegovina je na 76. mjestu, SAD na 84. iza afričkih Benina, Namibije i Alžira, a Velika Britanija na 78.

Srbija se nalazi na 72. mjestu, Slovenija na 17. odmah iza Švedske, Hrvatska na 24, Albanija na 46, a Makedonija je 56. Najopasnija država na svijetu je Kolumbija, iza Jemena i Salvadora.

Španiji je pripala titula općenito najpristupačnije države za turiste zbog njenih kulturnih i prirodnih bogatstava i vrhunske turističke infrastrukture.

Na popisu država koje su najkonkurentnije iza Španije slijede Francuska i Njemačka. Hrvatska je na 32. mjestu, Slovenija 41, Srbija 95, a BiH 113.

Deset najsigurnijih država za turizam su: Finska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Island, Oman, Hong Kong, Singapur, Norveška, Švicarska, Ruanda i Katar.

Deset najkonkurentnijih država su: Španija, Francuska, Njemačka, Japan, Velika Britanija, SAD, Australija, Italija, Kanada i Švicarska.