open-navfaktor-logo
search
Posao za 450 radnika
Svjetski giganti već otkupili rudu iz Vareša iako rudnik još nije otvoren
Iz britanske kompanije Adriatic Metals, vlasnice Eastern Mininga koja posjeduje koncesiju za istraživanje i eksploataciju polimetala kod Vareša, izjavili su da su zadovoljni postignutim preliminarnim ugovorima za rudne koncentrate.
03.05.2022. u 07:56
get url
text
Rudnik u Varešu
Rudnik u Varešu

Koncentrat cinka će kupiti Trafigura Pte Ltd, Transamine SA i velika evropska talionica, a koncentrat srebra Glencore International AG i Transamine SA.

- Četiri glavne grupacije za trgovinu robom prihvatile su da preuzumu 82 posto proizvodnje iz Vareša na 24 mjeseca. Preostalih 18 posto će se prodati na promptnom tržištu ili kasnije iskoristiti za još jedan otkupni posao - kazali su za Faktor iz Adriatic Metalsa.

Paul Cronin, izvršni direktor Adriatic Metalsa, dodao je da visoki nivo interesa potvrđuju privlačnost koncentrata iz Vareša i potkrepljuju izuzetne finansijske pokazatelje projekta.

Ugovori o otkupu bili su jedan od krajnjih uvjeta za povlačenje 143 miliona dolara dužničkog kapitala i paketa tantijema dogovorenih sa finansijerom Orionom u januaru.

- Veoma smo zadovoljni rezultatima postupka ove prodaje. Veliki nivo interesiranja potvrđuje privlačnost koncentrata iz Vareša, te daje dodatnu težinu i onako izuzetnim finansijskim pokazateljima projekta. Ova prodaja označava jedan od posljednjih uvjeta potrebnih za početak proizvodnje, koja je planirana u trećem tromjesječju 2022. godine. Finansijska konstrukcija kompanije je završena, u ukupnoj vrijednosti od 244.5 miliona dolara za rudnik u Varešu, a proizvodnja se očekuje da će početi 2023. godine. Ovaj iznos uključuje i potpuno finansiranje Adriatic fondacije, koja je uspostavljena u junu 2021. godine, s ciljem pružanja podrške zajednicama u okolini Vareša, putem inicijativa usmjerenih na stvaranje pozitivne, dugotrajne zaostavštine, te usklađivanja između kompanije i zajednica koje podržava Fondacija. Inicijative Fondacije su posebno usmjerene na poboljšanje lokalnog obrazovanja, zdravstvenu njegu i zaštitu okoliša – ističe Cronin.

Pripreme za otvaranje rudnika su pri kraju, a Cronin kaže:

- U ovom trenutku završavamo proces dobijanja dozvola i gradnju pristupnih puteva za Veovaču i Rupice, kao i zapošljavanje visoko-kvalificiranog kadra, te učvršćivanja našeg položaja u zajednici. Nakon što produkcija počne, naš plan je da imamo ukupno 450 zaposlenih, što bi bio optimalan broj, u skladu s poslovnom politikom naše kompanije, te principom raznolikosti radnog mjesta, osigurat ćemo da 25 posto uposlenih budu žene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.