open-navfaktor-logo
search
Potekao od šišmiša
SZO: Pijaca u Wuhanu imala ulogu u izbijanju epidemije koronavirusa
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da je koronavirus potekao od šišmiša, a pijaca morske hrane u gradu Wuhan, u kineskoj provinciji Hubey, igrala je ulogu u izbijanju epidemije.
08.05.2020. u 20:06
get url
text
get url
text

Peter Ben Embarek, stručnjak SZO-a za sigurnost hrane i zoonotičke viruse koji prelaze sa životinja na ljude, naglasio je potrebu za dodatnim istraživanjima povezanosti COVID-19 sa životinjama. Osvrćući se na ulogu pijace morske hrane u Wuhanu u nastanku epidemije, Embarek je rekao da je "jasno da je pijaca igrala ulogu u tome".

- Ali kakvu je ulogu igrala, ne znamo - rekao je on.

Embarek je istakao da je pijaca u Vuhan imala ulogu u izbijanju epidemije, kao izvor ili eventualno kao "pojačavajuće okruženje". Naglasio je da su izvor COVID-19 šišmiši, ali to pitanje detaljno treba ispitati. Kako je kazao, možda su životinje donijele ovaj virus na pijacu ili su ljudi koji su prethodno dobili virus posjetili ovo mjesto.

Američki predsjednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo su ranije ovog mjeseca iznijeli tvrdnje da je virus nastao u laboratoriji u Wuhanu. Kineska vlada demantuje ove navode poručujući da je to pitanje politizirano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.