Šta piše u optužnici protiv Bože Mihajlovića, šta otkrivaju datumi na njoj?

objavljeno: 06.07.2018. u 16:22

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Mirsad Strika potvrdio je optužnicu koju je Emir Neradin, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao protiv tužioca tog tužilaštva Bože Mihajlovića. Ovu informaciju, kao i sve prethodno donesene odluke u pravosudnim institucijama BiH, Mihajlović je saznao prvo iz medija, tačnije Dnevnog avaza.

Optužnica protiv Mihajlovića potvrđena je u najmanju ruku pod sumnjivim okolnostima, tačnije, a što se može vidjeti iz same optužnice koja je prije dva dana dostavljena i Mihajloviću, sudija za prethodni postupak Mirsad Strika ili je obmanut ili je svjesno zanemario činjenicu da u cijelom slučaju prosto nešto ne štima.

Iako je u skladu sa važećim zakonima i praksom Mihajlović morao biti ispitan na sve okolnosti onoga za šta se optužuje, on to nije. Naime, tužilac Neradin je uz optužnicu koja je potvrđena priložio samo jednu izjavu osumnjičenog i to onu od 23. januara 2018. godine u kojoj je Mihajlović rekao da neće iznositi odbranu niti odgovarati na postavljena pitanja, jer se nije mogao izjasniti o dokazima, koje do tada nije mogao sve ni pregledati, a ni ocijeniti. Ali je zadržao pravo da odluku promijeni u daljnjem toku istrage. U međuvremenu je istraga proširena, Mihajlović je više puta tražio da mu se dostave svi dokazi, dolazio je na ročišta više puta od tada, a dan nakon što je u medije procurila informacija o podizanju optužnice, Mihajlović je trebao predati svoju odbranu tužiocu. Budući da je optužnica već bila podignuta, nije bilo svrhe da se on uopće izjašnjava, o čemu je obavijestio i v. d. glavne tužiteljice Gordanu Tadić.

 

- Ja sam 19. juna iz "Avaza" saznao da je tužilac podigao optužnicu tog dana u 12 sati, što je potvrdilo i Tužilaštvo BiH svojim saopćenjem. Po potvrđivanju optužnice saznajem da je optužnica pisana 29. juna, u Sud zaprimljena 29. juna, u petak, a potvrđena 2. jula, u ponedjeljak. Ovo je suludo i javnost je obmanuta, jer se očigledno nešto dešavalo na relaciji Sud - Tužilaštvo, što će se dokazati kad izvršim uvid u tužilački spis. Tužilac je očigledno od Suda sakrio šest zapisnika o mome ispitivanju i naredbu o proširenju istrage koja je uvjetovala moja ispitivanja 29. marta, zatim 25. aprila, 9. maja i na kraju 18. juna 2018. Napominjem da sam prvi put ispitan 24. novembra 2017. godine kada sam tražio svoja prava iz člana 6. Zakona o krivičnom postupku, zatim 14. decembra kada sam to ponovo tražio i pismeno, 23. januara kada sam tražio da mi se ostavi još malo vremena da pripremim i napišem cijelu odbranu, što mi je tužilac odbio i ja sam tada bio prisiljen, a i on mi je savjetovao, da se branim ćutanjem, ali uz zadržavanje prava da svoju odbranu iznesem kasnije - kazao je Mihajlović za Faktor.

On dodaje da je "očigledno kako je tužilac iz spisa, a kako bi obmanuo postupajućeg sudiju i ishodovao potvrđivanje optužnice, uklonio sve njegove izjave koje potvrđuju da je istraga proširena, da se izjasnio da će iznijeti odbranu i da ju je pripremio, a da je ostavio samo onu od 23. januara zbog koje je mogao očekivati potvrđivanje optužnice..."

- Po čijem nalogu i zašto je 19. juna predao na Sud optužnicu, ja hoću i tražim, da mi se ta optužnica da, kakva je da je. Javno je objavljeno da je ona predata i ja hoću da vidim njen sadržaj. Uputit ću zajedno sa svojim braniocem zahtjev da izvršim uvid u kompletan tužilački spis. Želim da vidim šta je ostalo u spisu, šta je to tužilac sakrio da bi mogao ishoditi potvrđivanje optužnice, jer optužnica se ne može podignuti ako optuženi nije ispitan na sve okolnosti koje mu se stavljaju na teret - kaže Mihajlović te pojašnjava da na osnovu onoga što je priloženo u zvanično potvrđenoj optužnici, proizilazi to da se Mihajlović nije htio očitovati, pa ga tužilac više nije bio dužan ni ispitivati, a što ne odgovara činjeničnom stanju. 

Postavlja se pitanje šta se dešavalo od 19. do 29. juna na relaciji Sud-Tužilaštvo i da li je optužnica vraćana na ispravke ili izmjene, a sve s ciljem da bi mogla biti potvrđena?

- Nakon tog 23. januara četiri puta me je pozivao tužilac, dostavljao dokaze..., znao je da ću mu predati napisanu odbranu. Ništa od toga sudija nije dobio na uvid. Tužilac ranije uporno nije udovoljavao mojim zahtjevima da mi da dokaze kako bih što adekvatnije mogao spremiti svoju odbranu. Da li po svom tumačenju propisa ili po nečijoj naredbi, to će se utvrđivati, ali ja imam saznanja da je to urađeno jer je glavna tužiteljica i rukovoditeljica odjela zabranila da mi se dostave CD-ovi sa dokazima koji su za mene pripremljeni kada se razdvajao spis Sadine Zuhrić-Beridan od ovog spisa - tvrdi Mihajlović. 

O toku postupka i istrage protiv Bože Mihajlovića, Faktor je pisao u tekstu: EKSKLUZIVNO - Božo Mihajlović prvi put govori: Kako je nestajao novac iz Tužilaštva BiH.

Kada se imaju u vidu datumi podizanja i potvrđivanja optužnice, može se zaključiti da sudija na ovoj optužnici nije radio ni jedan radni dan, osim ukoliko je radio i za vikend, a ni tada nije mogao pročitati oko 3.000 stranica, što teksta optužnice, što dokaza. Sama optužnica protiv Mihajlovića pisana je na 80 stranica. Mihajlović je uz potvrđenu optužnicu na CD-u dobio i sve dokaze, a ima ih gotovo 4.000 stranica.

- Dnevni avaz je nakon što su objavili da je optužnica protiv mene potvrđena, sutradan ponovo pisao o tome, gdje se očigledno i tendenciozno nestanak novca isključivo stavlja meni na teret, gdje se govori da sam ga ja otuđio - kaže Mihajlović.

U javnosti su se optužbe na račun Mihajlovića često pogrešno interpretirale pa se tako gotovo redovno navodilo kako je on ukrao novac iz pravosudnih predmeta. Međutim, činjenica je da se od početka znalo, ali se očito svjesno zanemarivalo, da se Mihajlović tereti da je "propustio da vrši nadzor" nad Sadinom Zuhrić-Beridan, svojom saradnicom i daktilografkinjom, koja se sumnjiči da je otuđila novac, dok se Mihajlović tereti kao rukovodilac Odjela da nije vršio nadzor nad njom što bi se, radi razumijevanja slučaja kaže Mihajlović, moglo uporediti sa zapovjednom odgovornošću, primjera radi u predmetima ratnih zločina. 

 

- Avaz je tačno zbrojio novac, što znači da su očigledno imali i raspolagali optužnicom - kaže Mihajlović, koji je ranije za Faktor otvoreno kazao da sumnja kako iza njegovog "progona" i medijske hajke na njega stoji Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i vlasnik "Avaza", a da u Tužilaštvu ima svoje pomagače proput tužiteljice Diane Kajmaković.

- Ja samo želim da javnost zna ono što piše u optužnici i da se mene ne tretira kao da sam kradljivac, da sam lopov! Kad je podignuta optužnica, čak su i u jednom dnevniku, u uvodnoj špici, kazali da sam ja ukrao novac - kaže Mihajlović. 

Tačke optužnice po kojima se Mihajlović tereti možete pročitati u fotogaleriji, kao i njegovo obrazloženje u vezi s tim koja su mu prava, kako smatra, prekršena u ovom predmetu.