open-navfaktor-logo
search
Generalska penzija
Tajić: Dok se Mehmed Alagić borio za ovu državu, valjao nam je, a sada se tako odnose prema njegovoj supruzi
Azra Tajić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, još nije dobila odgovor na zastupničko pitanje koje je uputila federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači, Zijadu Krnjiću, direktoru Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, i premijeru Federacije Fadilu Novaliću, "zašto Ziska Alagić, supruga rahmetli generala Mehmeda Alagića, ne može da dobije njegovu generalsku penziju".
05.07.2022. u 07:46
get url
text

Tajić je ovo pitanje postavila 28. juna na sjednici Zastupničkog doma FBiH.

VEZANI TEKST - Tajić: Zašto supruzi rahmetli generala Mehmeda Alagića ne daju da naslijedi njegovu penziju

- Tražila sam napismeno da mi se odgovori i od toga još nema ništa - kazala nam je Tajić.

U razgovoru za Faktor Ziska Alagić je ranije ispričala da njena borba za suprugovu generalsku penziju traje godinama.

- Ja sam 2007. godine dobila Mehmedovu penziju, ali to nije generalska nego nazvali su je njegova "invalidska" ili porodična penzija, koja je tada iznosila 596 KM, a ja sam imala pravo na 70 posto od te penzije, odnosno 417 KM.

Naveli su mi da on navodno nije imao nikakvu penziju, nego kada sam ja zatražila njegovu penziju, rečeno mi je da je to invalidska. Kako je čovjek invalid sa svojim borcima mogao da oslobodi Vlašić? To je pitanje koje me svaki dan muči! Moj Mehmed to nije zaslužio od ove države, tačnije, od vlasti - ispričala nam je tada sa suzama Alagić.

VEZANI TEKST - Ziska Alagić: Moj Mehmed se borio za ovu državu, nepravdu je doživio, meni ne daju njegovu generalsku penziju

Nakon njene ispovijesti i nepravde koja joj je učinjena niti jedno boračko udruženje se nije oglasilo, a general Mehmed Alagić je heroj koji se borio za Bosnu i Hercegovinu.

Preselio je 7. marta 2003. godine u Sanskom Mostu u 55. godini od srčanog udara.

- To što se niti jedno udruženje nije oglasilo, neka njima bude na čast. Sramotno je da se nakon toliko godina niko nije zauzeo za tu ženu. Dok se borio i branio ovu državu, tada nam je valjao. Ovaj čin nečinjenja ništa je nego ponižavanje rahmetli generala u zemlji.

Ne razumijem razlog zašto se ženi ne da generalska penzija. Deklarativno podržavanje boraca, generala odbrane Bosne i Hercegovive, a nečinjenje ništa, oslikava stanje društva u kojem živimo.

Licemjerno je svake godine obići mezar, položiti cvijeće, predati rahmet, a tako se odnositi prema njegovoj supruzi. Ovo je životno pitanje časti, zasluge i morala - kazala je ogorčeno za Faktor Tajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.