Tajna blistavog doma: Koliko često prati toalet, pod, prozore

Objavljeno: 02.03.17 u 15:04

Sve užurbaniji životni ritam ostavlja ljudima sve manje vremena i energije za kućanske poslove. Zato je portal Good Housekeeping složio organizacijski plan uz koji ćete puno lakše čistiti.

Važna je organizacija posla
Važna je organizacija posla

Radi se o poslovima koje je dovoljno čistiti svaki dan, sedmicu, mjesec, jednom u pola godine i jednom godišnje. Prema jednom istraživanju, vrijeme utrošeno na čišćenje smanjilo se za 32 minute sedmično u odnosu na 2014. godinu. Znači, tada se sedmično na to trošilo prosječno 4 sata i 39 minuta, a danas 4 sata i 7 minuta.

Većina najviše mrzi čistiti rernu pa su skloniji kupovati proizvode za koje proizvođači tvrde kako su čudotvorni - samo nanesete i obrišete.

Drugi po redu najomraženijih poslova je čišćenje toaleta, a treći - pranje prozora.

Porodice sve više čiste kada ulove malo vremena, a sve manje se drže nekog organizacijskog plana. Skoro polovica ljudi obuhvaćenih istraživanjem priznala je kako im je cilj počistiti kuću što je najbrže moguće. Evo šta sve treba čistiti i kad:

Svaki dan - složiti krevet, očistiti wc-školjku i kuhinjske površine, oprati posuđe

Jednom sedmično - promijeniti posteljinu i ručnike, oprati veš, obrisati prašinu i usisati, očistiti kupatilo.

Jednom mjesečno - oprati prozore, usisati ispod namještaja, oprati otirač, očistiti mašinu za pranje posuđa.

Svakih 3 do 6 mjeseci - usisati madrace, oprati pokrivače i jastuke, očistiti frižider i ledenicu

Jednom godišnje - oprati okvire prozora i vrata, očistiti tapacirani namještaj, očistiti žljebove, obrisati sijalice.

Pridržavanjem ovog rasporeda može se spriječiti razmnožavanje bakterija u domu. Savjetuje se čišćenje deka u hemijskoj čistionici i držanje prljavog veša u posebnoj korpi predviđenoj za to - ne po cijeloj kući. Važno je i jednom sedmično dobro oprati čašu u kojoj stoje četkica i pasta za zube, jer se od vlage u njoj mogu razmnožiti brojne bakterije, prenosi Daily Mail.