Tajna egipatskih piramida: Otkrivena velika šupljina u Keopsovoj piramidi

Objavljeno: 02.11.17 u 18:21

U Velikoj Keopsovoj piramidi na platou Gize u Egiptu, naučnici su radiografskom tehnologijom otkrili veliki prazan prostor koji bi vrlo vjerovatno mogao predstavljati neke tajne odaje.

Keopsova piramida
Keopsova piramida

Uprkos tome što je piramida stara 5000 godina i što je vijekovima predmet interesovanja arheologa, nova istraživanja predstavljena u časopisu Nature, pokazuje da još uvijek nije sve istraženo.

Niko ne može sa sigurnošću reći što bi se sve moglo nalaziti u odajama, no egiptolozi smatraju da ne treba isključiti mogućnost da ondje postoje razni artefakti. U novom otkriću posebno je zanimljivo to što je ono ostvareno uz pomoć elementarnih čestica miona koje na Zemlju stižu iz svemira. One imaju neobično svojstvo da vrlo slabo reagiraju s materijom tako da mogu prodrijeti kroz debele slojeve čvrstih materijala kao što su kameni blokovi piramida.

Na temelju gustoće kosmičkog zračenja naučnici su utvrdili da bi šupljina mogla biti duga najmanje 30 metara.

Keopsova piramida izgrađena je u vrijeme egipatske 4. dinastije negdje između 2613. i 2494. pr. n. e. Izgradnju je naredio Keops, odnosno Kufu, koji je vladao od 2509. do 2483. pr. n. e. Kada je dovršena, sa svojih 146 metara bila je najviša građevina na svijetu više od 3800 godina. Najstarije je svjetsko čudo. Smatra se da je u izgradnji 20 godina učestvovalo oko 100 hiljada ljudi. Svaki kamen visok je 2 metra, a neki su dugi oko 5 metara. Procjenjuje se da ih ima oko 2,3 miliona.

U piramidi su do sada otkrivene tri prostorije: kraljeva odaja, kraljičina odaja i nedovršena prostorija u podnožju piramide. Uz njih se ondje nalazi i velika galerija, koso položen hodnik dug 46,7 metara, visok 8,6 metara, a širok dva metra. Novootkrivena prostorija smještena je iznad velike galerije.