Takmičenje "rođeno" u Sarajevu uspješno živi na tlu Evrope

Objavljeno: 13.08.17 u 14:30 Autor: D. Stambolić

Kada je 2011. godine u Sarajevu organizovano prvo Evropsko univerzitetsko prvenstvo u džudu u sklopu EUSA (European University Sports Association), i oni najveći optimisti sa dosta skepticizma gledali su na organizaciju ovog takmičenja koje je ovog ljeta doživjelo je svoje peto izdanje. Domaćin mu je bila portugalska Coimbra.

Prvo Evropsko univerzitetsko prvenstvo u džudu održano je u Sarajevu 2011. godine FOTO: FACEBOOK
Prvo Evropsko univerzitetsko prvenstvo u džudu održano je u Sarajevu 2011. godine FOTO: FACEBOOK

Šest godina nakon što je sa svojim najbližim saradnicima uspješno organizovao prvo Evropsko univerzitetsko prvenstvo, predsjednik Judo saveza BiH Branislav Crnogorac ponosan je što je ovom takmičenju udahnuo život.

- Takmičenje čiju smo mi organizaciju dobili 2010. godine, a potom i uspješno organizovali 2011. godine uspješno raste. Iz godine u godinu povećava se broj sudionika, a isto tako i broj univerziteta, odnosno broj zemalja. Zanimljivo da u sklopu EUSA, iako je organizovan veliki broj takmičenja iz loptaških i borilačkih sportova, do 2011. nije bilo takmičenja u džudu - objasnio nam je Branislav Crnogorac na početku razgovora za Faktor.

Od 50 do 104 univerziteta

S obzirom na to da je džudo naš najtrofejniji sport iz porodice olimpijskih sportova. Crnogorac je svoje članstvo u Kongresu EUSA iskoristio kako bi BiH dobila organizaciju prvog Evropskog univerzitetskog prvenstvo u džudu, iako je ovo prvenstvo prethodno pokušavala organizovati Njemačka, ali je ono propalo zbog nedostatka interesa.

- Na tom prvom takmičenju mi smo imali preko 50 univerziteta, i apsolutnu podršku EUSA, i kasnije počasti jer smo mi rodonačelnici takmičenja čije je ovogodišnje četvrto izdanje brojalo 104 univerziteta sudionika - s ponosom je istakao Crnogorac, koji je posebno je sretan što je jedna lijepa sportska priča krenula iz naše domovine, iz Sarajeva.

Pored toga što je imao priliku sudjelovati u organizaciji prvog Evropskog univerzitetskog prvenstva u džudu, Crnogorac je kroz delegiranja bio u prilici pratiti kasnija takmičenja i sami razvoj projekta koji je sa svojim saradnicima začeo u Sarajevu.

Coimbra, Reims, Rijeka pa ponovo Coimbra mjesta su koja su naslijedila bh. prijestolnicu u organizaciji Evropskog univerzitetskog prvenstva u džudu.

- S ponosom bi istakla i da su naši reprezentativci na ovim takmičenjima osvajali zlatne medalje. Tako su 2011. godine zlato osvojili Ibro Miladin i Mitar Mrdić. Na narednom takmičenju u Coimbri 2013. godine trijumfovala je Larisa Cerića. Potom je u Rijeci 2016. zlato uzeo Harun Sadiković, da bi se ovoga ljeta u Coimbri zlatnom medaljom okitila Aleksandra Samardžić - kazala je Arijana Jaha, generalni sekretar JSBiH, i desna ruka i prvi saradnik Branislava Crnogorca.

Dobar rad Judo saveza BiH i odlični rezultati naših reprezentativk i reprezentativca, često su i na udaru kritičara.

- Najčešći problem kod naših ljudi jeste što će ti oprostiti sve osim uspjeha. Nažalost tako je i sa džudom u BiH - istakao je Crnogorac.

Džudo nije sport koji stagnira u našoj zemlji. Kako tvrdi prvi čovjek Saveza, džudo iz godine u godinu napreduje i jedini je nebazični sport koji je na svakim Olimpijskim igrama od sticanja nezavisnosti BiH imao po jednog predstavnika.

- I u budućnosti ćemo učiniti sve da se džudo u Bosni i Hercegovini nastavi razvijati u jedinom ispravnom smjeru. Osim podrške običnih ljudi, Bosanaca i Hercegovaca, mi druge satisfakcije nemamo. Nastojat ćemo na OI u Tokiju nastupiti sa tri ili četiri takmičara - naglasio je predsjednik JSBiH.

Uskoro počinje Svjetsko prvenstvo

Krajem augusta u Budimpešti počinje Svjetsko prvenstvo u džudu, na kojem će našu zemlju predstavljati osam takmičara. Kakve su ambicije naše reprezentacije pitali smo njenog selektora.

- Ne želim tražiti nikakav alibi unaprijed. Već do sada smo imali napornu takmičarsku sezonu. Sve kvalifikacione aktivnosti za Olimpijske igre su iza nas. Vjerovatno će ovo biti najuspješnija godina u historiji džudo sporta u BiH, tako da je jako teško bilo šta reći, prognozirati ili obećati - rekao je Crnogorac na kraju razgovora za Faktor.