open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik SNSD-a
Tako je govorio Radojičić: "Treba nam više mudrosti, kakve su šanse RS-a protiv NATO-a"
Komentirajući političke polemike u vezi pozicije BiH i NATO saveza, Radojičić je kazao da su sve političke partije u BiH do 2006. godine "da li pod pritiskom ili ne, glasale za reformu odbrane u kojoj stoji opredijeljenost za pristupanje NATO-u.
20.09.2019. u 15:40
get url
text
Igor Radojičić i Milorad Dodik
Igor Radojičić i Milorad Dodik

Iako u javnosti trenutno jednoglasno zastupaju politiku opstruiranja daljeg puta BiH ka članstvu u NATO-u, ne dijele svi zvaničnici SNSD-a stavove predsjednika te stranke Milorada Dodika.

Dodikovo trenutno protivljenje NATO-u, odnosno provođenje politike Rusije u BiH, više je, ocjenjuje bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u intervjuu za N1, pitanje njegovih personalnih odnosa sa Moskvom, a ne stavova SNSD-a kao stranke.

Da je to zaista tako, potvrđuje Igor Radojičić, aktuelni gradonačelnik Banje Luke koji je u srijedu izabran za potpredsjednika SNSD-a.

On je prije nepune dvije godine u intervjuu za Nedeljnik izjavio da se dimenzija međunarodne polarizacije na liniji Istok – Zapad prelila i na BiH kao "idealno igralište", što je, smatra on, dodatno pojačalo unutrašnje tenzije.

Komentirajući političke polemike u vezi pozicije BiH i NATO saveza, Radojičić je kazao da su sve političke partije u BiH do 2006. godine "da li pod pritiskom ili ne, glasale za reformu odbrane u kojoj stoji opredijeljenost za pristupanje NATO-u."

- Ko god sada o tome govori ovako ili onako, ne govori kompletnu istinu. To što su u međuvremenu svi promijenili politički stav, pa su sada svi protiv, ne znači da do 2006. godine nisu svi bili za - rekao je Radojičić.

On je naveo da "nije ništa novo da nas Zapad posmatra kao male Ruse na Balkanu", ali i ukazao da se mora znati da je NATO praktično na granicama Rusije, ali i na 30 kilometara od Banje Luke.

- Zato nam treba više obrenovićevske mudrosti nego Karađorđevog herojstva, jer kakve su šanse RS-a sa milion stanovnika protiv nekoliko stotina miliona stanovnika zemalja koje čine NATO – poručio je Radojičić.

Njegov stav je nešto ranije još srčanije zastupao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji je, tvrde svjedoci, od tadašnjeg američkog potpredsjednika Joa Bidena 2009. godine zatražio papir na kojem bi potpisao da BiH već dan poslije postane članica NATO-a.

- Ja se sjećam prije deset godina kada je potpredsjednik SAD-a Joe Biden bio ovdje u Parlamentu. Nas je bilo desetak, onih uobičajenih sumnjivaca, od Silajdžića, rahmetli Tihića, Čavića, Dodika, Čovića, Ljubića, ja sam bio tu, Ivanić... Biden je napravio veliki govor. Nismo ni počeli sastanak, Dodik se javio za riječ i rekao: "Potpredsjedniče Biden, ako ima neki papir da se ja potpišem da mi hoćemo u NATO". Baš tim riječima – ispričao je Lagumdžija u jednom od posljednjih javnih istupa.

Podsjetit ćemo da su i zastupnici SNSD-a svojevremeno glasali za usvajanje Zakona o odbrani BiH, kojim se propisuje obaveza provođenja aktivnosti s ciljem članstva BiH u NATO-u, te da je tadašnji SNSD-ov predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović 2009. godine potpisivao ključne odluke te institucije koje su se odnosile na NATO integracije, kao i pismo kojim iskazuje puno opredijeljenje za članstvo BiH u Alijansi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.