open-navfaktor-logo
search
Stižu priznanja
Talenti: Husejn Bajraktarević jedan je od najboljih mladih harmonikaša u svijetu
Bosna i Hercegovina je od davnina poznata kao podneblje koje je iznjedrilo vrsne pjevače i vrlo talentovane muzičare i harmonikaše, a jedan od njih je i mladi Sarajlija Husejn Bajraktarević koji je dosad već osvojio brojne nagrade i pehare na takmičenjima u domovini i svijetu.
23.10.2022. u 11:22
get url
text

Ovaj 16-godišnji učenik Srednje muzičke škole u Sarajevu kao predstavnik Bosne i Hercegovine nedavno je u konkurenciji juniora osvojio treće mjesto u kategoriji klasična harmonika na Svjetskom kupu u Švicarskoj. Mladi Sarajlija je ovaj veliki uspjeh ostvario u konkurenciji 19 takmičara iz deset zemalja.

Pored velikog uspjeha u Švicarskoj, ranije je osvojio ukupno 16 prvih nagrada na internacionalnim takmičenjima i prva mjesta u domovini, a posebno izdvaja pobjedu na Akkordeonfestu u Grazu.

Bajraktarević je inače učenik drugog razreda na odsjeku harmonika, u klasi profesorice Melite Čičić.

Talentovani harmonikaš kaže da od devete godine svira harmoniku, ali da je posebno sretan zbog uspjeha koji je ostvario na Svjetskom kupu u Švicarskoj, jednom od najprestižnijih takmičenja u svijetu za harmonikaše.

- Ovaj uspjeh je bilo teško postići zbog vrlo teške konkurencije, strogog žirija, ali trud i rad se isplatio- kazao je Bajraktarević.

Vrlo je važna ljubav prema harmonici, posebno za dostizanje najvećih uspjeha na svjetskom nivou, ali bh. harmonikaš napominje da je vježbanje vrlo važno za napredak i velike rezultate.

- Svakog dana potrebno je vježbati jer svaki dan koji se preskoči loše utiče na uspjeh. Svaki dan po četiri do pet sati vježbam - dodao je Bajraktarević, te se posebno zahvalio profesorici i ranijim profesorima za sve svoje uspjehe.

Ističe kako je posebno sretan zbog toga što ima priliku da na svjetskim takmičenjima predstavlja svoju državu Bosnu i Hercegovinu.

- Predstavljati svoju državu znači mnogo za mene jer moje je je srce ispunjeno kada me prozovu "Husejn Bajraktarević, treće mjesto, Bosnia and Herzegovina". To mi mnogo znači - kazao je nadareni mladić, koji izučava sve vrste muzike, od rokokoa, baroka, klasike do savremene muzike.

Harmonika koju trenutno koristi nije baš u najboljem stanju, te mu je potrebna novija i kvalitetnija, dodajući kako bi tada postizao još veće uspjehe i rezultate.

Njegovi budući planovi su da završi Srednju muzičku školu, a potom planira upisati Muzičku akademiju.

Profesorica Čičić ističe da mnogi vjerovatno nisu ni svjesni uspjeha koji je Bajraktarević ostvario na Svjetskom kupu u Švicarskoj.

- Husejn Bajraktarević je jedno izuzetno vrijedno i nadareno dijete. Postigao je jedan izuzetan rezultat. Treći je u svijetu na takmičenju u Švicarskoj - rekla je profesorica, dodajući da je mladi harmonikaš na najbolji način bio ambasador svoje države:

- Imali smo priliku da Husejn pokaže svoja znanja na tako jednom svjetskom nivou i osvojio je je treću nagradu, što je dosad najveći rezultat i uspjeh u Federaciji i mislim u Bosni i Hercegovini u toj kategoriji.

Za vrhunske rezultate na svjetskom nivou potrebno je mnogo toga, a napominje da su posebno važni predznanje iz Osnovne muzičke škole, podrška roditelja, disciplina, upornost i naravno naporan rad.

- Važno je slaviti ovakav uspjeh u ovakvim lošim vremenima. Mi idemo dalje - rekla je Čičić, dodajući da je pred Husejnom blistava karijera, još mnogo uspjeha i radosti kako za njega tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.