Tanka, rijetka, beživotna: Prirodnim pripravcima pospješite rast kose

Objavljeno: 11.02.17 u 17:35

Kad je u pitanju gubitak kose, pored genetike, važnu ulogu igraju i drugi faktori, kao što su hormonalni disbalans, nepravilan rad štitne žlijezde, nedostatak nutrijenata u organizmu kao i oslabljena cirkulacija na glavi. 

Ako i vas muči ovaj problem evo nekoliko prirodnih savjeta koji će pospješiti rast kose.

Smanjite konzumiranje mesa Hormonalni disbalans jedan je od najčešćih uzroka gubitka kose. Japanski istraživači našli su poveznicu između pretjerane proizvodnje sebuma glave sa povišenim nivoom 5-alfa reduktaze. Istraživanje je dokazalo da unos životinjskih masti povećava proizvodnju sebuma što može dovesti do gubitka kose.

Pronađite biljku serenoa repens Istraživanja su pokazala da biljka engleskog naziva “saw palmetto” može poboljšati rast kose kod muškaraca. Samo 400 mligrama ekstrakta biljke dnevno pospješit će rast kose kod muškaraca.

Pregledajte štitnu žlijezdu Jedna od posljedica nepravilnog rada štitne žlijezde je i istanjivanje i umanjen rast kose. Zato u prehranu uvrstite više morskog povrća, kao što su razne vrste algi, koje su bogate jodom, inače veoma važnom komponentom pravilnog hormonalnog balansa. Izbjegavajte pijenje vode iz česme koja obično sadrži fluor i hlor, hemikalije koje usporavaju apsorpciju joda. Zakažite pregled kod ljekara i obavite pregled štitne žlijezde.

Unosite dovoljno esencijalnih masnih kiselina Masne kiseline, koje se nalaze u orasima, lanenim sjemenkama, ribi i avokadu od velikog su značaja za rast i zdravlje kose.

Povećajte nivo biotina Biotin prirodno pospješuje rast kose. Prirodni izvori biotina su orašasti plodovi, smeđa riža i zob.

Pospješite produkciju keratina sa metilsulsulfonilmetanom (MSM) MSM je supstanca koja pospješuje produkciju keratina, proteina koji se nalazi u kosi, ujedno jačajući folikule kose. U studiji koja je pratila ljude koji su uzimali suplemente MSM-a, zabelježeno je poboljšanje rasta kose kod 100 posto ispitanika.

Podmladite folikule kose vitaminima B kompleksa 100 miligrama vitamina B kompleksa dnevno, koji uključuju biotin i vitamin B6, mogu spriječiti istanjivanje kose poboljšavajući cirkulaciju vlasišta na taj način podmlađujući folikule kose.

Poboljšajte proizvodnju kolagena vitaminom C Dlake kose okružene su kolagenom, a pošto nam nivo kolagena s vremenom opada, kosa postaje osjetljivija i lomljivija. Najbolji način da nadomjestite kolagen nisu skupi medicinski tretmani već najobičniji vitamin C. Pojačajte unos namirnica koje su bogate vitaminom C, jagoda, paprika, citrusnog voća, a možete uzimati i suplemente od 250 miligrama dnevno. Pored toga što će pospješiti rast kose, kolagen će spriječiti nastanak bora.

Spriječite pucanje kose vitaminom E Vitamin E dokazano njeguje i štiti kosu od pucanja.

Jedite hranu bogatu željezom Pošto je željezo važno i za rast kose jedite zeleno lisnato povrće, melasu, sušeno voće, smokve, bobičasto voće.

Poboljšajte cirkulaciju vlasišta eteričnim uljem ruzmarina Ulje ruzmarina tradicionalno se koristi za poboljšanje cirkulacije vlasišta. Jednostavno nekoliko kapi ulja dodajte u šampon ili ga pomiješajte s kokosovim uljem i redovno masirajte glavu mješavinom.

Važni minerali Jedan od najvažnijijh minerala za rast kose je cink i zato se posavjetujte s ljekarom kako bi vam propisao suplemente ovog minerala.