Plavi su na kultnoj Maracani, pred više od 80.000 ljudi 18. januara 1974. godine odmjerili snage sa slavnim Flamengom i poraženi su sa 1:3.

VEZANI TEKST - Flamengo - Željo: Na četiri semafora pogrešan potpis, Plavi se žalili, Brazilci pravdali...

Jedini gol za tim sa Grbavice tada je postigao Tarik Hodžić.

- Igrali smo u sastavu Slobodan Janjuš, Avdija Deraković, Velija Bećirspahić, Hajrudin Saračević, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Ivan Lušić, Blagoje Bratić, Slobodan Kojović, Džemaludin Šerbo i ja. Zaista je bilo predivno igrati u onakvoj atmosferi. Uz pokojnog Juricu Jerkovića, koji je bio strijelac u remiju protiv Brazila, bio sam jedini fudbaler iz bivše Jugoslavije koji je postigao pogodak na Maracani - ispričao je Hodžić za Faktor, naglasivši da im se sada pridružio i Vedad Ibišević, koji je na kultnom stadionu u Rio de Janeiru pogodio protiv Argentine u premijernom nastupu BiH na SP 2014. godine.

Hodžić se prisjetio da je Željo početkom 1974. godine bio na dvomjesečnoj turneji u Brazilu, a na povratu u Sarajevo odigrali su još jednu prijateljsku utakmicu protiv Zaira (današnji DR Kongo).

- Putovali smo preko Johanesburga, a na poziv predsjednika Zaira odigrali smo prijateljski meč i slavili sa 2:0. Šerbo je postigao jedan, a ja drugi gol. Domaćini se nisu mirili sa ovim porazom i tražili su da odigramo još jedan meč. Nisu nam dali da napustimo zemlju, a spasili su nas škotski novinari. Kako? Brazil, Jugoslavija, Škotska i Zair bili su u istoj grupi na Svjetskom prvenstvu koje se nekoliko mjeseci kasnije trebalo igrati u Njemačkoj. Mi smo se na kraju "pomirili" da ćemo igrati još jednu utakmicu, a onda su se pojavili škotski novinari sa kamerama i htjeli su snimati utakmicu. Iz reprezentacije Zaira su se prepali da će im "snimiti" taktiku i odustali su od druge utakmice protiv nas, pa smo se mogli vratiti kući - prisjetio se Hodžić.

Otkrio je kako su Plavi tada prvi put letjeli "džambo džetom" (boing 747), te da su bili rado viđen gost na svim dijelovima planete.