open-navfaktor-logo
search
Pogodio na Maracani
Tarik Hodžić se prisjetio Željine turneje u Brazilu: Kako su nas škotski novinari spasili u Zairu?
Fudbaleri Željezničara u skoro stogodišnjoj historiji odigrali su veliki broj prijateljskih utakmica, a prije nekoliko dana klub sa Grbavice podsjetio je na gostovanju u Brazilu.
17.04.2020. u 19:55
get url
text

Plavi su na kultnoj Maracani, pred više od 80.000 ljudi 18. januara 1974. godine odmjerili snage sa slavnim Flamengom i poraženi su sa 1:3.

VEZANI TEKST - Flamengo - Željo: Na četiri semafora pogrešan potpis, Plavi se žalili, Brazilci pravdali...

Jedini gol za tim sa Grbavice tada je postigao Tarik Hodžić.

- Igrali smo u sastavu Slobodan Janjuš, Avdija Deraković, Velija Bećirspahić, Hajrudin Saračević, Josip Katalinski, Enver Hadžiabdić, Ivan Lušić, Blagoje Bratić, Slobodan Kojović, Džemaludin Šerbo i ja. Zaista je bilo predivno igrati u onakvoj atmosferi. Uz pokojnog Juricu Jerkovića, koji je bio strijelac u remiju protiv Brazila, bio sam jedini fudbaler iz bivše Jugoslavije koji je postigao pogodak na Maracani - ispričao je Hodžić za Faktor, naglasivši da im se sada pridružio i Vedad Ibišević, koji je na kultnom stadionu u Rio de Janeiru pogodio protiv Argentine u premijernom nastupu BiH na SP 2014. godine.

Hodžić se prisjetio da je Željo početkom 1974. godine bio na dvomjesečnoj turneji u Brazilu, a na povratu u Sarajevo odigrali su još jednu prijateljsku utakmicu protiv Zaira (današnji DR Kongo).

- Putovali smo preko Johanesburga, a na poziv predsjednika Zaira odigrali smo prijateljski meč i slavili sa 2:0. Šerbo je postigao jedan, a ja drugi gol. Domaćini se nisu mirili sa ovim porazom i tražili su da odigramo još jedan meč. Nisu nam dali da napustimo zemlju, a spasili su nas škotski novinari. Kako? Brazil, Jugoslavija, Škotska i Zair bili su u istoj grupi na Svjetskom prvenstvu koje se nekoliko mjeseci kasnije trebalo igrati u Njemačkoj. Mi smo se na kraju "pomirili" da ćemo igrati još jednu utakmicu, a onda su se pojavili škotski novinari sa kamerama i htjeli su snimati utakmicu. Iz reprezentacije Zaira su se prepali da će im "snimiti" taktiku i odustali su od druge utakmice protiv nas, pa smo se mogli vratiti kući - prisjetio se Hodžić.

Otkrio je kako su Plavi tada prvi put letjeli "džambo džetom" (boing 747), te da su bili rado viđen gost na svim dijelovima planete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.