open-navfaktor-logo
search
Festival bajke
Tatjana Šojić: Želimo djeci ponuditi nešto za njihov pravilniji rast i razvoj
Značajno je da se ovakvi sadržaji događaju u našem gradu, ulaz je besplatan
02.11.2018. u 17:43
get url
text
Tatjana Šojić: Pripovijedat će bajke za odrasle

Od 2. do 25. novembra u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će održan 4. Festival bajki za djecu i odrasle koji i ove godine donosi zanimljive panele, radionice, prezentacije, promocije i pripovjedačke predstave za sve uzraste, koje donose izvorne narodne bajke i priče iz cijelog svijeta, uz pripovjedače: Tatjanu Šojić, Jasnu Held, Sarah Abušarar, Marinu Tomić…

- Izuzetno se radujem početku festivala. Program je izuzetno bogat, uz obilje sadržaja za najmlađe od tri do sedam, za školsku djecu i odrasle - kazala  je Šojić za Faktor.

Na naše pitanje koliki je značaj Festivala bajki u današnjem, digitalnom dobu, odgovara da je od nesumnjivo velike važnosti za našu sredinu, kako za djecu, tako za roditelje, odgajatelje, nastavni kadar u osnovnim i srednjim školama, kao i za sve stručnjake koji se bave ne samo odgojem, nego i obrazovanjem djece i omladine.

- Značajno je da se ovakvi sadržaji događaju u našem gradu i nadam se da će festival biti posjećen, obzirom da je ulaz besplatan - naglasila je Šojić.

Dodaje da cilj festivala nije djecu skloniti od kompjutera, mobitela, tableta… već im uz sve to ponuditi i ono što djetinjstvo i odrastanje čini kreativnim i kvalitetnim, a to su bajke.

- Ne možemo ih odmaknuti od digitalnih uređaja, to je nemoguće, niti treba pokušavati, takvo je vrijeme, digitalno, ali treba im ponuditi još nešto za njihov pravilniji rast i razvoj, za poticanje razvoja mašte. U ranom dobu se razvijaju i motoričke sposobnosti i mašta. Bajke čine svoje, pa će i tu digitalnu opremu moći uspješnije koristiti - pojasnila je glumica.

Predsjednica Skupštine Udruženja za podršku obrazovanja, odgoja, kulture i tradicije "Bajka" Željka Lemez, u obraćanju medijima, rekla je kako su zahvaljujući podršci koju su dobili u protekle četiri godine postali članovi Evropske federacije pripovjedača koja ovom udruženju pruža priliku da u okviru Evropske godine kulturne baštine kroz sve aktivnosti u 2018. godini promoviše bosanskohercegovački identitet.

- Ove godine imamo sadržaje koje čine isključivo bh. bajke. Ono što je veoma važno je da ove godine počinjemo snimati prvi stop motion film o temi bosanske bajke "Zlatna jabuka". To je na neki način početak digitalizacije tog kulturnog blaga BiH i početak stvaranja Biblioteke za slijepe koja će sadržavati isključivo narodne bajke - rekla je Lemez.

Direktor JU Centar za kulturu Općine Centar Armin Omerović naglasio je da posjetioce festivala očekuje viiše od 36 programa.

Festival bajke za djecu i odrasle prerastao je u platformu za razvoj teatra pripovijedanja u Bosni i Hercegovini. Festival su podržali Općina Centar Sarajevo, Kantonalno ministrastvo kulture i sporta i Federalno minisarstvo kulture i sporta, uz preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Svečano otvorenje festivala uz Bajke starog Dubrovnika i Jasnu Held bit će održano 2. novembra u 19.30 sati u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Kompletan program festivala možete pogledati na Facebook stranici Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.