New Jersey

Tayfun Selen postao prvi Turčin izabran za načelnika u SAD-u

Objavljeno: 11.01.2019. u 12:04

Selen je 1992. godine diplomirao arhitekturu na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu, a četiri godine nakon toga doselio je u Sjedinjene Američke Države, tačnije u mali grad Chatham, gdje i danas živi. Prije dvije godine je izabran u Gradsko vijeće Chathama, te je na prošlosedmičnim izborima imenovan za načelnika ove općine. Selen je time postao i prvi Turčin izabran za načelnika jedne općine u Sjedinjenim Državama

FOTO: AA

Turčin Tayfun Selen, diplomirani arhitekta koji je početkom 90-ih godina doselio u Sjedinjene Američke Države, izabran je za načelnika američkog grada Chathama, u saveznoj državi New Jersey, te je tako stekao titulu prvog Turčina kojem je u SAD-u povjerena ova dužnost, piše Anadolu Agency (AA).

Selen je 1992. godine diplomirao arhitekturu na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu, a četiri godine nakon toga doselio je u Sjedinjene Američke Države, tačnije u mali grad Chatham, gdje i danas živi. Prije dvije godine je izabran u Gradsko vijeće Chathama, te je na prošlosedmičnim izborima imenovan za načelnika ove općine. Selen je time postao i prvi Turčin izabran za načelnika jedne općine u Sjedinjenim Državama.

U razgovoru s novinarom AA, govorio je o svojoj odluči da uđe u politiku, kao i planovima za budućnost. Na samom početku naglašava kako je njegov ulazak u politiku zapravo bio spontan.

- Nikada nisam pravio plan da se bavim politikom, ali moram priznati da me politika uvijek privlačila. Oko 10 godina sam radio u lokalnoj komisiji za izgradnju. Nakon toga sam upoznao lokalne predstavnike Republikanske stranke - ispričao je Selen.

Upitan da prokomentariše i činjenicu da je prvi Turčin koji je izabran na poziciju načelnika u SAD-u, Selen je kazao kako njegov izbor može biti inspiracija i motiv za ostale stanovnike porijeklom iz Turske, posebno kada je riječ o mladima.

FOTO: AA

- Svakako da u budućnosti može doći do toga da imamo senatore, gradonačelnike, guvernere porijeklom iz Turske. To nije nemoguće. Stupanjem na poziciju načelnika u jednoj maloj općini mislim da sam to pokrenuo - ističe Selen.

Dodaje kako je politika takva da se možda ciljevi uvijek ne ostvare, ali ono što je važno jeste da se iskoristi šansa.

- Ja ću se truditi da iskoristim priliku koja mi je ukazana, mnogo ćemo raditi kako bi naši građani bili zadovoljni. Osim toga, vodit ćemo jedan pozitivan dijalog i napraviti pravi posao - otkriva Selen.

Naglasio je kako je posebno sretan što je uspio napraviti korak zbog kojeg će njegovi sunarodnjaci biti zadovoljni i ponosni.

- Dat ću sve od sebe i nadam se da ću voditi ovu općinu na takav način da će uvijek biti ponosni na mene. Vjerujem da ću time motivisati i Amerikance porijeklom iz Turske. Učinit ću sve kako bi moji sunarodnjaci sutra mogli kazati: "Da, ovdje u gradu Chathamu je načelnik koji je Turčin i koji je napravio jako dobar posao" - poručio je Selen.

Na kraju je dodao kako on jeste prvi načelnik turskog porijekla u Chathamu, ali ne i prvi visoki zvaničnik. Kako je istakao, u periodu od 1937. do 1961. godine u ovom gradu je dužnost policijskog šefa obnašao Rustem Bey, porijeklom Turčin.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije