open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Tegeltija: BiH ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija potvrdio je na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da će na današnjoj sjednici Vijeća ministara biti razmatran budžet institucija BiH za 2021. godinu.
03.02.2021. u 12:07
get url
text

- Realno je očekivati da Zastupnički dom PSBiH prije kraja februara razmatra budžet - istakao je Tegeltija u odgovoru na pitanje zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića.

Dodao je da će institucije BiH planirati dio sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa, bilo za nabavku vakcina ili za podršku privredi. Tegeltija je podsjetio da su u budžetu za prethodnu godinu na dvije pozicije bila planirana sredstva za te namjene - na jednoj 14,7 miliona KM, a na drugoj 27,2 miliona KM.

Podsjetio je danas da BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva.

- Uplate novca za vakcine su izvršene i očekujemo njihovu isporuku - naveo je Tegeltija odgovarajući na pitanje zastupnika Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenada Nešića.

Podsjetio je da je proces nabavke vakcina počeo u junu 2020. godine, a vodili su ga entitetska ministarstva zdravstva i Odjeljenje za zdravlje Brčko Distrikta s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

- Imamo pismeno obavještenje da će najkasnije do sredine februara u BiH stići oko 27.000 Pfizerovih vakcina i između 200.000 i 250.000 vakcina proizvođača Moderne - podcrtao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.