open-navfaktor-logo
search
Precizno
Tegeltija ipak zna odgovoriti, objasnio i "vojnu neutralnost" RS-a: Narodna skupština ne može sama...
Narodna skupština ne može sama implementirati te odluke i zato mi govorimo o konsenzusu i saradnji unutar Bosne i Hercegovine, objasnio je Tegeltija
26.11.2019. u 15:49
get url
text
Zoran Tegeltija

Dragan Mektić, državni parlamentarac, aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara, pitao je tokom sjednice Komisije budućeg predjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, između ostalog, i kakva je sudbina odluke o "vojnoj neutralnosti" entiteta Republika Srpska.

Izglasana "vojna neutralonost" u Narodnoj skupštini RS-a, kao što je poznato, politički je stav, a ne pravno-obavezujući dokument, tim prije što pitanje pristupanja vojnim savezima i općenito vanjska politika nisu nadležnost entiteta niti entiteti mogu samovoljno odlučivati u vezi s tim. 

Pitanja u vezi sa dokumentom Program reformi, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, a koji će biti poslan u sjedište NATO-a u Briselu, Tegeltiji su postavljali i drugi članovi Komisije, kao i novinari. Predrag Kojović (Naša stranka) pitao je Tegeltiju kako to da nije upoznat sa sadržajem Programa reformi te kako će obavljati svoju dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara, a posebno ako se ispostavi da je u dokumetu navedeno kako BiH nastavlja svoj NATO put. 

-Sam NATO je potvrdio da se BiH nalazi već u MAP-u. Vojna neutralnost RS-a ne postoji prema dokumentu (Program reformi, op. a.), nadležnost se prenosi na državu. Prestrukturiranjem fiskalnog okvira nemoguće je izvući ijednu marku za odbranu. Kako na to sve gledate? -pitao je Mektić, svjesno zanemarujući činjenicu da se ne radi o prijenosu nadležnosti, budući da konkretno pitanje i jeste nadležnost Predsjedništva.

Branislav Borenović je insistirao na odgovoru u vezi s NATO integracijama, a nakon sjednice Komisije pred novinarima je ocijenio kako su "najdiskutabilniji odgovori Tegeltije bili u vezi s pitanjem NATO integracija". 

-Od svega je najskandaloznija izjava javno izrečena u kojoj se poništava autoritet NSRS-a u kojoj je gospodin Tegeltija rekao da ga odluke NSRS-a ne obavezuju za nivo BiH, a za iste odluke je glasao prije 14 dana. To govori o nedostatku kredibiliteta i to je skandalozno i sramotno, na taj način poniziti NSRS i poslati poruku građanima RS-a koji su glasali za njega, koji su dolazili iz svih naroda, da će tako poništavati odluke najzakonodavnijeg tijela u RS-u - izjavio je Borenović nakon sjednice Komisije. 

Tegeltija je, pak, što na sjednici Komisije, što kasnije pred novinarima, dao hirurški precizan i potpuno tačan odgovor na pitanja o "vojnoj neutralnosti" i nadležnostima, iako su parlamentarci iz opozicionih stranaka njegove odgovore ocijenili skandaloznim, a vodeći se političkim motivima. 

Za početak, Tegeltija je istaknuo da "ne može narediti Predsjedništvu šta da radi", kao i da Vijeće ministara radi u okviru svojih ovlasti definiranih Ustavom i Zakonom o Vijeću ministara. 

-Jasan je stav da je to dokument (Program reformi, op. a.) Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je imalo ovlaštenje i pravo da ga donese. Taj dokument kada bude objavljen, vidjet će se prava i obaveze koje će u tom trenutku imati svi nivou vlasti u BiH. Vijeće ministara pokušat će da provede ono što tamo bude pisalo - rekao je Tegeltija. 

Konstataciju novinara da ga iz PDP-a optužuju kako je rekao da ga zaključci NSRS-a ne obavezuju, a što se odnosi i na "vojnu neutralnost", Tegeltija je to obrazložio ovako: 

-Nisam rekao da neću poštovati odluke koje donosi Narodna skupština. Ono što sam rekao je da Narodna skupština ne može sama implementirati te odluke i zato mi govorimo o konsenzusu i saradnji unutar Bosne i Hercegovine. O zajedničkim temama oko kojih može da se postigne konsenzus - rekao je Tegeltija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.