open-navfaktor-logo
search
Pitanja novinara
Tegeltija o Programu reformi: Predsjedništvo BiH donosi odluke, ostali nivoi vlasti ih provode
Jasan je stav da je to dokument Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je imalo ovlaštenje i pravo da ga donese, rekao je Tegeltija
26.11.2019. u 14:18
get url
text

Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ocijenio je na konferenciji za medije da je među članovima Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara, bilo onih koji "nisu razumjeli svoje mjesto ni svoju ulogu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine". 

Tegeltija je to rekao pred novinarima, a nakon što je prethodno održana sjednica Komisije na kojoj su ga pojedini članovi, između ostalog, pitali i o Programu refermi, dokumentu koji je usvojilo Predsjedništvo BiH i koji će biti poslan u sjedište NATO-a u Brisel. Komisija je sa osam glasova "za" i šest "protiv" dala preporuku zastupničkom domu za imenovanje Tegeltije. Stavovi Komisije nisu obavezujući.

Novinari su ga pitali i da prokomentira kako to da "nije vidio dokument", a kaže da je "jako dobar". I da li, ako dokument znači nastavak procesa pristupanja NATO-u, i on podržava Program reformi. 

-Morate znati da na pitanja "šta bi bilo kad bi bilo" ja nikad u životu nisam odgovarao, niti ću. Pogotovo kada su u pitanju političke teme. Jasan je stav da je to dokument Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je imalo ovlaštenje i pravo da ga donese. Taj dokument kada bude objavljen, vidjet će se prava i obaveze koje će u tom trenutku imati svi nivou vlasti u BiH. Vijeće ministara pokušat će da provede ono što tamo bude pisalo - rekao je Tegeltija. 

Na pitanje novinara BNTV: "Bez obzira na to šta tamo bude pisalo", Tegeltija je odgovorio: 

-Nikada ne piše "bez obzira". Uvijek nešto piše. I siguran sam da nijedan član Predsjedništva nije donio odluku koja je na štetu onih koje oni predstavljaju.

Tegeltija je odgovarao i na još nekoliko pitanja, uključujući to da li je pravosnažno osuđivan. Odgovore možete poslušati na snimku ispod:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.