open-navfaktor-logo
search
Odluka Vijeća ministara
Tegeltija poručio da nema izuzetaka: Svi koji dolaze u BiH idu u šatorski karantin, vojska na osiguranju
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija podsjetio je nakon današnje vanredne sjednice na kojoj je donesena Odluka o proglašavanju prirodne ili druge nesreće u našoj državi, da je Predsjedništvo BiH jučer donijelo odluku o odobravanju sredstva, te da će jedan dio Oružanih snaga BiH osiguravati šatorska naselja na granici.
17.03.2020. u 15:52
get url
text

Od Ministarstva odbrane BiH sada se očekuje da osigura tehničke uvjete za to, a neophodna je podrška i službi civilne zaštite koje će također pomagati.

Tegeltija je istakao da mjere koje se poduzimaju na granici za cilj imaju sprečavanje unošenja virusa u našu zemlju.

- Moramo da čistimo posljedice od zaraženih koji se nalaze na teritoriji BiH. Mislim da će Koordinaciono tijelo dati dobre rezultate. Nemamo namjeru da građane koji su u samoizolaciji vraćamo u zemlje iz kojih su došli, ali oni moraju biti u karantini - poručio je Tegeltija.  

VEZANI TEKST- U BiH proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće

Na granici će se graditi šatorska naselja onoliko koliko je potrebno da bi se spriječilo širenje zaraze, a ministarstva zdravlja bit će zadužena da ih pripreme.

- Niko neće biti u tvrdim objektima, svi će biti u šatorskim naseljima i ni za koga neće biti izuzetka. Ministarstva zdravlja pripemaju lokacije i broj  potrebnih objekata. U ovom trenutku sasvim sigurno kada je u pitanju sjeverna granica BiH prema Hrvatskoj bit će tri takva objekta - naveo je on dodajući kako će se krenuti sa Izačićem pa prema jugu.  

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio da neće za svaki granični prijelaz biti isti broj objekata, odnosno šatorskih naselja

- Broj putnika se smanjio, a vjerovatno neće biti ni potrebe da se gradi prema Srbiji jer je tamo saobraćaj praktički i zaustavljen – kazao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.