open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Tegeltija samouvjereno: Većina građana BiH želi ovakvo Vijeće ministara, ja želim evropsku BiH
Raspravu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vijeća ministara BiH zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, koji se obratio uoči izjašnjavanja zastupnika.
11.01.2021. u 16:01
get url
text

Tegeltija je tom prilikom kazao da ovakve tačke dnevnog reda uvijek izazivaju pažnju javnosti, te da ima priliku čuti o sebi nešto što nije zaslužio.

- Ja sam siguran da velika većina građana BiH, bez obzira iz kojeg grada dolazite, žele upravo ovakvo Vijeće ministara koje će biti mjestro dogovora, kompromisa i rješavanja životnih problema. Zašto ne želimo takvo Vijeće ministara? Zato što se većina zaklinje na Ustav i zakone, a u njihovim glavama su razni paketi ustavnih promjena, sve ono imaginarno, sve ono što nije dobilo podršku – izjavio je Tegeltija.

Vijeća ministara se, dodaje, sjete kada ne mogu riješiti probleme za koje su nadležni, a motivi za takve istupe su, tvrdi, često unutarpartijski i izborni razlozi.

VEZANI TEKST - Propao pokušaj opozicije, odbijena smjena Vijeća ministara BiH

- U vašoj inicijativi nekoliko puta govorite o percepciji, a percepcija u političkom životu jeste važna, pogotovo u izbornim procesima, ali jednu stvar moramo da znamo, a to je da percepcija nije fotografija objektivne stvarnosti već njena interpretacija – izjavio je Tegeltija.

Ocijenio je da Vijeće ministara možda nije najbolje komuniciralo sa javnošću, što je, priznaje, njihova odgovornost.

- Moram odmah da kažem jednu stvar. U BiH nijedna stvar nije zaustavljena i nijedna nije ostavljena nerealizirana zbog toga što to nije uraidlo Vijeće ministara. Sve blokade su na nekim drugim nivoima, na nekim drugim mjestima odlučivanja, a prigovaramo to Vijeću ministara – kazao je Tegeltija.

Neke diskusije je ocijenio kao „suvišne lične“, te je konstatirao da nijedan zvaničnik iz Brisela nije rekao kada bi BiH trebala dobiti kandidatski status.

- Prvi put u jesen ove 2020. godine komesari iz EU jasno govore o tome da BiH može do ljeta 2021. da dobije kandidatski status. To nisu moje riječi, to su riječi komesara EU-a koji donose odluku o tome – poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ustvrdio je da su mnoge stvari vezane za evropski put odblokirane u ovom mandatu, što je rezultiralo mogućnošću da BiH dobije kandidatski status. Kazao je da zasluge za napredak na evropskom putu ima i prošli saziv Vijeća ministara BiH, Parlamentarna skupština BiH, Predsjedništvo BiH, ali i aktuelni saziv Vijeća ministara BiH.

Na način na koji su vlasti u BiH reagirale na pandemiju koronavirusa je, kako je kazao, ponosan, te je izjavio da su zdravstvenim radnicima osigurani uvjeti za borbu protiv pandemije.

- Građani BiH su dobili adekvatnu zaštitu u zdravstvenim ustanovama, a ne u sportskim dvoranama, kasarnama, poljskim bolnicama i tome slično – izjavio je Tegeltija.

Ocijenio je da su donesene teške i nepopularne mjere, poput zatvaranja granica i uvođenja obaveznog karantina.

- Osigurali smo zelene linije snabdijevanja kada je sve stalo u Evropi. Samo je nesmetano funkcionirao transport roba i sirovina – izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Kazao je i da je za nešto manje od mjesec dana osigurano više od 700 miliona eura, te da je sve pregovore vodilo Vijeće ministara BiH i da su sva sredstva preusmjerena entitetima i Distriktu Brčko. Dodao je da se u BiH u ovom trenutku gradi nekoliko dionica Koridora Vc, te da su osigurana kompletna sredstva za pojedine dionice. Poručio je Tegeltija da je ponosan na saradnju sa entitetskim vladama.

- O nekompetentosti i tome slično, nek ide na dušu onima koji to govore – izjavio je Tegeltija.

U tom kontekstu je kao nekorektne i nefer ocijenio optužbe zastupnice Edite Đapo (SBB) da će Vijeće ministara BiH biti odgovorno za smrt ljudi uzrokovanu koronavirusom.

- Ja želim evropsku državu BiH. U njoj živim, u njoj sam se rodio, to su ciljevi, to je opredjeljenje najvećeg broja građana BiH. Ne osporavam rad Vijeća ministara. Ne postoje materijali koji su pripremljeni, a da nisu na sjednici Vijeća ministara. Nisam taj koji skida tačke dnevnog reda – izjavio je Tegeltija.

Riječi koje je koristio zastupnik SDS-a Mirko Šarović, poručio je Tegeltija, služe njemu za čast.

- Hvala vam svima koji ste kritizirali rad Vijeća ministara. Neki od vas ste mogli koristiti prihvatljivije riječi. Možemo govoriti šta god hoćemo, ali o nama će suditi drugi. Nama koji se bavimo politikom će suditi građani na sljedećim izborima – poručio je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.