Tegeltija je rekao da novih blokada ne smije biti i da, zarad dobrog rada institucija, moraju na vrijeme dobiti rukovodioce institucija.

Prema njegovim riječima, UIOBiH je važna institucija i razumljivo je da postoji interesovanje ko će njome rukovoditi u idućem periodu.

– Ne znam zašto se priča postavlja na relaciju Bošnjaci – Hrvati. Treba znati da se Srbi nikada nisu nalazili na čelu Uprave. Dva mandata je direktor bio iz reda Bošnjaka, dva iz reda Hrvata i smatram da je došao red na srpski narod, a tako je i dogovoreno kada je formirana ta Uprava, da će se direktori mijenjati po nacionalnom ključu. Sa stanovišta Republike Srpske, došlo je vrijeme i trenutak da na čelo Uprave za indirektno oporezivanje dođe direktor iz srpskog naroda – rekao je Tegeltija za Glas Srpske. 

On je dodao da će pregovori i dogovori vjerovatno duže trajati nego za ostale pozicije.

Tegeltija kaže da niko sebi ne smije i ne treba dozvoliti bilo kakvu blokadu, te napomenuo da je nažalost mnogo onih koji smatraju da je blokiranje druge strane važan nacionalni interes, a onda se pokaže da se, kada blokirate, i sami nađete u blokadi.

– Stanje u društvu i u svijetu, prije svega zbog pandemije virusa korona, dovodi nas u situaciju da moramo biti okrenuti sami sebi, da se dogovaramo, razgovaramo i unapređujemo našu saradnju, a ne da idemo u bilo kakve blokade, iz bilo kojeg razloga. Blokade nikada nisu bile rješenje – rekao je on.

VEZANI TEKST - "Ugroženi" Čović drži ključeve federalne i državne sehare: Gdje piše da su to hrvatska mjesta?

Tegeltija kaže i da nema prepreka za održavanje Lokalnih izbora dodavši da, i da nije usvojen budžet, postoji način da se osigura potreban novac.

Nažalost, istakao je, u BiH bi mnogi da ne bude izbora, ali oni su važni za građane u lokalnim zajednicama da budu u prilici da biraju, odnosno da potvrde da li je vlast dobro radila ili da traže nekog drugog da bolje radi.

– Važno je i pokazati da je BiH zrelo demokratsko društvo koje sprovodi izbore u rokovima koji su definisani zakonima – smatra Tegeltija.