open-navfaktor-logo
search
Radovi nisu počeli
Tehnološki park na Šipu najavljen 2019. daleko od realizacije, nadležni bez komentara
Optimistično najavljen 2019. godine tehnološki park na Šipu, iako ispraćen velikim interesovanjem, kako se čini, daleko je od realizacije.
19.04.2022. u 07:27
get url
text

Sarajevo bi u narednih nekoliko godina moglo dobiti tehnološki park po uzoru na slavnu Silicijsku dolinu u Kaliforniji u kojoj su smještene neke od najvećih svjetskih kompanija poput Applea, Googlea, Facebooka, Ciscoa, Yahooa...

Najavili su tako 2019. godine premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, tadašnji ministar privrede Haris Bašić, te tadašnji direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić projekat "Poslovna zona Šip-IT park".

- Najznačajniji je projekat tehnološkog parka na Šipu, koji treba da postane sarajevska silicijska dolina. Tu će biti koncentrirani obrazovni, poslovni i rezidencijalni kompleksi, gdje bi radili i živjeli, ali se i educirali kadrovi sarajevske informaciono-komunikacijske tehnologije (IKT), odnosno industrije. Zainteresiranost za ovaj projekat je velika, kako kod lokalnih IKT kompanija, tako i kod međunarodnih korporacija koje bi svoje poslovanje pozicionirali na Šipu – kazali su tom prilikom predstavnici Vlade KS.

Naime, reporteri Faktora posjetili su lokaciju koja je predviđena za ovaj projekat, no kako smo se i uvjerili, radovi nisu ni započeti.

{$galerijaFotografija}

Također, načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je krajem prošle godine sporazum vrijedan milion KM za izgradnju infrastrukture u ovom parku, koji podrazumijeva projekte izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže dužine 850 metara.

VEZANI TEKST - IT kompanije željno iščekuju gradnju: Kako bi mogla izgledati "silicijska dolina" na Šipu

- Mi ćemo ovim sredstvima raditi na uređenju takozvane IT saobraćajnice, što je neophodno kako bi počeli građevinski radovi investitora u ovom inovacijsko-tehnološkom parku – kazao je Mandić.

Osnivanje parka podržalo je i udruženje Bit alijansa koju čini gotovo 60 najvećih IT kompanija u BiH.

Direktor Bit alijanske Damir Maglajlić naveo je kako su članice alijanse jako zainteresirane za što bržu realizaciju projekta, ali da informacije o fazi i toku projekta nemaju.

- Nas uvijek konsultuju u vezi s bilo čim što je u vezi s IT industrijom u BiH. Mi jesmo konsultovani u smislu da li postoji zainteresiranost kompanija za taj projekat – naveo je Maglajlić.

Vlada KS, premijer Forto i ministar privrede KS Adnan Delić do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili na pitanja Faktora.

Gradnja, Šip, "silikonska dolina", 18.04.2022
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.