open-navfaktor-logo
search
Godinu poslije
Tek se radi idejni projekat za izgradnju toplovoda Kakanj - Sarajevo
Studija za izgradnju toplovoda predstavljena je 19. maja, a prezentacija projekta u septembru 2018. godine, a u 2019. godini tek se radi na idejnom projektu, koji će odgovoriti na pitanja da li je isplativa izgradnja i koliko će to koštati  
10.05.2019. u 10:56
get url
text
TE Kakanj

Projekat toplovoda Kakanj - Sarajevo, od kojeg bi građani Sarajeva imali veliki benefit jer bi plaćali duplo jeftinije grijanje, prezentiran je 6. septembra 2018. godine. Toplane Sarajevo na svom sistemu centralnog zagrijavanja u Kantonu Sarajevo imaju 53.500 korisnika, a oko 60.000 korisnika ima Sarajevogas. Od 1. maja gas je poskupio za 29,29 posto, pa će poskupiti i centralno grijanje, a visoki računi će naredne zime stizati i potrošačima koji se griju na gas.

Zbog toga veliki broj građana s nestrpljenjem očekuje izgradnju toplovoda, jer bi grijanje plaćali duplo manje. Tako se obećali prilikom prezentacije ovog projekta kojoj su prisustvovali federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, ministar rudarstva i energetike FBiH Nermin Džindić, direktor Fonda za zaštitu okoliša Fuad Čibukčić, izvršni direktor za investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić, te direktor Termoelektrane Kakanj Enver Merdić.

U septembru 2018. godine na press konferenciji je naglašeno kako je riječ o generacijskom projektu, kojim će se riješiti ovisnost glavnog grada BiH o gasu iz Rusije. Ovaj projekat je podržala i nova Vlada Kantona Sarajeva i nastalo je zatišje.

Rukovodilac Sektora za fondove EU-a u Fondu za zaštitu okoliša FBiH Sanja Pandur kazala je za Faktor da je formiran konzorcij koji radi idejni projekat, a uključen je Energoinvest, fakulteti iz Sjeverne Makedonije, Srbije i konsultanti iz Hrvatske.

- Projekat je u fazi izrade. Završen je središnji izvještaj koji se dopunjava i nakon toga radi se nacrt i na kraju finalni dokument. Konsultante je izabrala Elektroprivreda BiH, koja je nosilac projekta, a Fond je na osnovu odluke Vlade FBiH zadužen za sufinansiranje projekta. Ne znam tačno kada su određeni rokovi za koju fazu završetka projekta, ali bilo je već nekih produženja rokova za određene faze izgradnje toplovoda. Za ovaj projekat treba mnogo odobrenja i papira vlada kantona kroz koji će prolaziti toplovod. Tu su razne agencije, Željeznice FBiH, Autoceste FBiH od koji morate tražiti neka odobrenja. Onda dolazimo do cesta i instalacija koje se nalaze u općinama i od svih pobrojanih konsultanti su morali dobiti odobrenja pod kojim će se uvjetima graditi toplovod. Zbog toga je došlo do malog zastoja, jer su se morala osigurati sva potrebna odobrenja, uvjeti i papirologija - pojasnila je Sanja Pandur.

Idejni projekat se pravi da se pokaže koliko će koštati i da li je isplativ, a tek onda se može nastaviti dalje, kaže naša sagovornica.

- Teško je procijeniti kada se sve pripremi za početak izgradnje toplovoda koliko će to vremenski trajati. Također i koliko će koštati. Onda se mora donijeti odluka da li će se toplovod raditi u fazama, kao što se gradi autoput u BiH. Planirano je da se i usputna naselja do Sarajeva priključe na toplovod iz Kaknja. Šansu za priključenje imat će Visoko i Ilijaš i druga mjesta. Ovo je strateški projekat i dugoročno bi riješio zagrijavanje stanova i preduzeća u Sarajevu po povoljnim cijenama. Glavni vod toplovoda od Kaknja do Sarajeva trebao bi biti dug oko 40 kilometara, ali ako se budu dodavali ogranci za usputna mjesta to će biti mnogo duži toplovod - kaže Pandur.

Sudija za izgradnju toplovoda predstavljena je 19. maja 2018. godine i na njoj su radili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

- Znam da je urađena studija grijanja za Sarajevo iz TE Kakanj. Niko me nije zvao o po tom pitanju ni iz Vlade KS, a niti Vlade FBiH. Imali smo jedan sastanak u Fondu za okoliš i to je sve u ovom trenutku što znam. Po mojoj procjeni da bi se izgradio toplovod od Kaknja do Sarajeva trebalo bi oko dvije godine. Međutim, sve zavisi i od politike, ali je ovo projekat koji zaslužuje veću pažnju političara i građana - kazao je za Faktor Enver Merdić, direktor Termoelektrane Kakanj.

Toplovod Kakanj - Sarajevo zaslužuje veću pažnju jer je to ekonomski projekat koji osigurava posao za građevinare, rudnike i Termoelektranu Kakanj. Uz to bitan je i za građane kojima bi bili prepolovljeni računi narednih desetak godina kada bi se otplatila izgradnja toplovoda, a onda bi sniženje cijena grijanja bilo još i veće. Sa ekološkog aspekta smanjilo bi se izbacivanje azotnih plinova i sumpor-dioksida u zrak, što bi sigurno smanjilo zagađenje u Sarajevu pogotovo u zimskom periodu. Bili bi stvoreni uvjeti i da se kuće u padinskim dijelovima grada priključe na toplovod, a koji ne mogu plaćati gas za grijanje jer im je skup.

Već je propuštena jedna prilika za početak gradnje toplovoda prilikom izgradnje autoputa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.