Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je poslije sastanka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Sočiju pročitao tekst sporazuma postignutog između dviju zemalja.

- Bit će zadržano postojeće stanje na području operacije Izvor mira na dubini od 32 kilometra, uključujući Tel Abyad i Rasulayn - kazao je Cavusoglu.

Istakao je da su obje strane jasno potvrdile odlučnost po pitanju političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta Sirije kao i zaštiti nacionalne sigurnosti Turske.

Također je naglašena odlučnost u borbi protiv svih oblika i manifestacija terorizma i sprječavanja separatističkih agendi na sirijskom teritoriju. Obje strane su potvrdile važnost sporazuma iz Adane, a Rusija je obećala da će olakšati provedbu ovog sporazuma.

- Teroristi YPG-a i njihovo oružje bit će izmješteni izvan 30 kilometara u roku od 150 sati, počevši 23. oktobra od 12.00 sati - kazao je Cavusoglu.

Istakao je da je na sastanku postignut historijski dogovor Turske i Rusije prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

Naglasio je da je također dogovoreno da se teroristi YPG-a povuku u roku od 150 sati, nakon čega će početi zajedničke patrole Turske i Rusije na dubini od 10 kilometara, zapadno i istočno od područja operacije "Izvor mira".

- Bit će uklonjeni svi teroristi YPG-a s oružjem iz Munbija i Tel Rifata. Obje strane će poduzeti potrebne mjere kako bi spriječili infiltraciju terorističkih elemenata. Zajedničkim naporima će biti olakšan siguran i dobrovoljni povratak izbjeglica. Uspostavit će se zajednički mehanizam praćenja i provjere koji će nadgledati i koordinirati provedbu ovog sporazuma. Strane će nastaviti s naporima da pronađu trajno političko rješenje sirijskog sukoba u okviru mehanizma iz Astane, a podržat će i aktivnosti Ustavnog odbora Sirije - kazao je Cavusoglu.

Na sastanku Erdogana i Putina i delegacija, koji je trajao preko šest sati, postignut je dogovor Turske i Rusije prema kojem se teroristi YPG-a povlače, a počinju i zajedničke patrole u Siriji.

Erdogan je nakon sastanka kazao da je s ruskim liderom potpisan historijski sporazum o borbi protiv terorizma, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije.

Putin je istakao da Rusija razumije korake koje je Turska u Siriji poduzela u vezi sa zaštitom nacionalne sigurnosti, dodajući da će sirijski Ustavni odbor imati prvi sastanak 29. i 30. oktobra u Ženevi.