open-navfaktor-logo
search
Međunarodno takmičenje
Tema "Napiši pismo članu porodice o svom iskustvu s Covid-19" izazvala zgražavanje i neodobravanje bh. javnosti
Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade u organizaciji Svjetskog poštanskog saveza (UPU), na kojem djeca iz BiH učestvuju od 2003., ove godine se održava na temu "Napiši pismo članu porodice o svom iskustvu s Covid-19".
13.03.2021. u 20:19
get url
text

Konkurs je time izazvao zgražavanje i neodobravanje kod većeg dijela bh. javnosti. Naime, na neprimjerenost teme, u situaciji kada se mnoga djeca suočavaju sa gubitkom najbližih članova porodice usljed posljedica zaraze koronavirusom, ukazao je u svom postu na Facebooku Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja u Kantonu Sarajevo, koji je objavio i dokumente ovog konkursa.

- Ima li ko da Ministarstvu i svim ministarstvima, a pogotovo Federalnom ministarstvu i inim mudracima i stručnjacima uputi sugestiju zbog nagradne teme "Napiši pismo članu porodice o svom iskustvu sa COVID 19" i pita ih: "Kako će se sa tom temom "nositi" učenice i učenici koji su u pandemiji zbog koronavirusa ostali bez majke, oca, djeda, nane i nekog drugog bliskog srodnika ....zbog covid-a?" Ili je do mene... - zapitao se Sivro.

Kako je vidljivo na dokumentima, u pitanju je 50. Međunarodno takmičenje u pisanju pisama za mlade u kojima mogu učestvovati osobe do 15 godina starosti. U dopisu Federalnog ministarstva obrazovanja nauke i mladih svim kantonalnim resornim ministarstvima stoji da je cilj Svjetskog poštanskog saveza da na ovaj način omogući mladim ljudima da izraze svoje misli i da se upoznaju s važnom ulogom poštanskih usluga.

Nadalje, pojašnjeno je da će najbolje pismo predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju, te istaknuto da će tri prvoplasirana učenika biti novčano nagrađena s 300 KM, 200 KM i 100 KM, kao i pametnim telefonima. Također, njihovi nastavnici maternjeg jezika bit će nagrađeni sa 100 KM.

Učenici koji zauzmu od četvrtog do 10. mjesta bit će nagrađeni bežičnim slušalicama, a osigurane su nagrade iznenađenja i posebna nagrada za najkreativniji rad.

Inače, u organizaciji ovog takmičenja učestvuju sva tri poštanska operatera u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.