Tenkovi krenuli prema glavnom gradu Zimbabvea: Je li ovo kraj vladavine Roberta Mugabea?

Objavljeno: 14.11.17 u 22:17

Nekoliko tenkova u utorak se zaputilo prema glavnom gradu Zimbabvea, Harareu, samo dan nakon što je vojska poručila da je spremna umiješati se u politička dešavanja i prekinuti čistku pristalica svrgnutog potpredsjednika Emmersona Mnangagwe, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovakav razvoj događaja mnogi vide kao nagovještaj vojnog udara u ovoj afričkoj zemlji.

Mnangagwa (75), veteran rata za oslobođenje iz 1970-ih, smatran je mogućim nasljednikom aktuelnim predsjednikom Zimbabvea Roberta Mugabea (93) prije nego što ga je on smijenio 6. novembra.

Pretpostavlja se da je njegovo uklanjanje dio čistki kako bi se omogućilo Mugabeu da vlast preda u ruke svoje supruge Grace (52).

Zapovjednik vojske Constantino Chiwenga zaprijetio je u ponedjeljak da će intervenisati ako se ne prekine čistka ratnih veterana.

Grace Mugabe ima jaku podršku omladinske organizacije vladajuće stranke ZANU-PF, a njen nagli uspon doveo ju je u sukob s ratnim veteranima.

Chiwenga smatra da su mete “čistke” unutar stranke Zanu-PF “očigledno članovi stranke koji imaju oslobodilačku prošlost”, misleći na borbu ove zemlje za nezavisnost.

- Mi moramo podsjetiti one koji stoje iza trenutnih izdajničkih smicalica da što se tiče pitanja zaštite naše revolucije, vojska neće oklijevati da se umiješa - rekao je.

Podsjetimo, Robert Mugabe Zimbabveom vlada od 1980. godine.