open-navfaktor-logo
search
Oštra poruka
Tenzije na Kosovu: Ministar sporta Ceku reagovao na pismo FS Srbije upućenog UEFA-i
Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulla Ceku reagovao je nakon što se Fudbalski savez Srbije obratio pismom Evropskoj fudbalskoj federaciji (UEFA) koji je, prema njegovim riječima, iskrivio stvarnost, prenosi Anadolija.
11.04.2023. u 15:02
get url
text

Ceku je naveo da Srbija nastavlja sa akcijama štetnim po Kosovo uz "potpuno kršenje dobronamjernosti, kao osnove posljednjeg dogovora u procesu dijaloga".

- U pismu Fudbalskog saveza Srbije upućenom predsjedniku UEFA-e, osim iskrivljavanja stvarnosti, koristi se i uvrijedljiv jezik. Sportski savezi Kosova već duže vrijeme pozivaju sportske klubove iz srpske zajednice u Republici Kosovo da postanu dio legitimnog sistema sporta u našoj zemlji.

Sportski savezi Srbije već godinama organizuju paralelne i ilegalne aktivnosti u okviru svojih zvaničnih prvenstava na određenim područjima na teritoriji Republike Kosovo - istakao je minister u svom postu na Facebooku.

On je podsjetio da najnoviji sporazum Kosova i Srbije, postignut uz posredovanje Evropske unije, predviđa, između ostalog, ravnopravne odnose i dobrosusjedstvo.

Dodao je da su se strane, također, dogovorile da ne predstavljaju jedna drugu na međunarodnom planu.

- Kosovo je zemlja sporta, ali nećemo tolerisati nelegalne aktivnosti koje krše naš ustavni i pravni poredak, kao i evropske i svjetske sportske karte. Kosovo je nezavisna i suverena država. Fudbalski savez Kosova je punopravni član UEFA-e i FIFA-e. Pozivamo sve sportske klubove da postanu dio legitimnog sportskog sistema Kosova - poručio je kosovski ministar Ceku.

Prije deset dana srpski klubovi iz Kosovskog Pomoravlja igrali su prvo kolo u sklopu jedne od Okružnih liga Fudbalskog saveza Srbije. Obzirom da je ta liga na Kosovu nelegalna, na njeno pokretanje reagovao je Fudbalski savez Kosova. Tada je policija Kosova donijela odluku o zabrani nelegalnih sportskih takmičenja na teritoriji Kosova.

U pismu upućenom predsjedniku UEFA Aleksandru Čeferinu, koje je potpisao predsjednik FSS-a Dragan Džajić, Fudbalski savez Srbije traži pomoć od UEFA da izbjegne eskalaciju eventualnog nasilja, koje bi moglo da bude izazvano "nezakonitim radnjama" kosovskih institucija.

FSS izražava veliku zabrinutost što su kosovske vlasti, koje oni nazivaju privremenim institucijama u Prištini, proteklih dana izvršile "nezakonit i nehuman pritisak na fudbalske klubove" koji imaju sjedište na Kosovu i čiji su članovi srpske nacionalnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.