open-navfaktor-logo
search
Razgovarali 50 minuta
Tenzije zbog Ukrajine: Biden najavio odlučan odgovor ako Rusija napadne, Putin sankcije nazvao velikom greškom
Američki predsjednik Joe Biden i njegov ruski kolega Vladimir Putin u četvrtak su jedan drugog upozorili da bi eskalacija napetosti oko Ukrajine mogla narušiti odnose između ove dvije zemlje, rekli su američki i ruski zvaničnici.
31.12.2021. u 08:24
get url
text

No, činilo se da su dvojica čelnika spremni za daljnji diplomatski angažman nakon drugog poziva ovog mjeseca.

- Jasno je dao do znanja da će Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu - rekla je u saopćenju sekretarica Bijele kuće Jen Psaki.

Putin je rekao Bidenu da bi bilo kakve sankcije mogle prekinuti veze između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država i da bi to bila velika greška, izjavio je Kremlj.

No, pomoćnik u Kremlju Juri Ushakov izjavio je kako je Rusija zadovoljna njihovim telefonskim razgovorom, za koji je rekao kako je fokusiran na sigurnosne garancije koje Moskva želi od Zapada usred gomilanja ruskih snaga blizu ukrajinske granice, prenosi Hina.

Ushakov je rekao da se čini kako se Biden slaže da su Moskvi potrebne takve garancije i da se činilo ozbiljnim u pregovorima čak i ako su razlike ostale i obris mogućeg kompromisa zasad bio nejasan.

Rusija je uzbunila zapadne zemlje skupljajući desetine hiljada vojnika blizu svoje granice s Ukrajinom u posljednja dva mjeseca. Moskva poriče da planira napad na Ukrajinu i kaže da ima pravo premještati svoje trupe na vlastitom tlu kako smatra prikladnim.

Sjedinjene Američke Države su više puta upozorile Moskvu da će uvesti razorne sankcije ako Rusija pokrene novi napad na Ukrajinu, prijetnju koju je Ushakov rekao da je Biden ponovio u četvrtak.

Ushakov je naveo kako je Putin rekao Bidenu da bi takav potez mogao dovesti do sloma američko-ruskih veza.

- Naš predsjednik je odmah odgovorio (na prijetnju sankcijama) da bi, ako Zapad odluči u ovim ili drugim okolnostima uvesti neviđene sankcije koje se spominju, to moglo dovesti do potpunog raspada veza između naših zemalja i nanijeti najozbiljniju štetu odnosima Rusije i Zapada - rekao je Ushakov dodavši kako je Putin također spomenuo da bi to bila greška koju bi naši potomci vidjeli kao veliku grešku.

Moskva, zabrinuta zbog, kako kaže, Zapadnog ponovnog naoružavanja Ukrajine, istakla je da želi pravno obavezujuće garancije od NATO-a za svoje širenje na istok i raspoređivanje oružja.

Rusija će 10. januara održati razgovore o garancijama koje traži sa SAD-om u Ženevi, s NATO-om u Briselu 12. januara i pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Beču 13. januara.

Ushakov je rekao da je telefonski poziv u četvrtak stvorio dobru atmosferu uoči tih razgovora.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinski Krim i iste godine poduprla prorusku separatističku pobunu u kojoj je Kijev izgubio nadzor nad dijelom istočne Ukrajine.

Razgovor je, kako navode američki zvaničnici, trajao 50 minuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.