Posjetio Balkan

Terorista Tarrant 2016. godine bio na proputovanju kroz BiH

Objavljeno: 15.03.2019. u 22:51

U posjeti Balkanu bio je u decembru 2016. godine, kada je prošao i kroz BiH

Brenton Tarrant

Terorista Brenton Tarrant, koji je u napadu na džamije na Novom Zelandu ubio 49 ljudi, bio je na proputovanju kroz BiH 2016. godine, pišu bugarski mediji. Portal Sofia Globe piše da je ovaj terorista posjetio Bugarsku u novembru 2018. godine, prenoseći izjavu bugarskog glavnog  tužioca Sotira Tsatsarova.

On je to izjavio na sastanku sigurnosnih, obavještajnih i policijskih šefova sazvanom u Bugarskoj nakon terorističkog napada na Novom Zelandu. Sastanak je sazvao bugarski premijer Boiko Borissov. Tsatsarov je izjavio medijima na brifingu u Sofiji da je Brenton Tarrant bio u Bugarskoj između 9. i 15. novembra 2018. godine. Stigao je u Sofiju letom iz Dubaija.

On je 10. novembra unajmio automobil i putovao iz Sofije preko Plevena, Gabrova, Bachova, Kazanluka, Blagoevgrada i Pernika, uključujući i druga mjesta u Bugarskoj. Iz Bugarske je odletio u Bukurešt, odakle je iznajmio automobil i otišao u Mađarsku. Glavni tužilac Tsatsarov je rekao da istražni organi pokušavaju otkriti kakve je kontakte Tarrant napravio u Bugarskoj.

Tarrant je, kako navode bugarski mediji, također bio na Balkanu u decembru 2016. godine, kada je bio u Srbiji, u koju je ušao autobusom iz Crne Gore. Navodno je tada posjetio i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Izvor:   Faktor/Sofia Globe

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije