open-navfaktor-logo
search
Izabran nasljednik
Teroristička grupa ISIL već ima novog vođu, objavljena njegova fotografija
Od Baghdadija je preuzeo brojne dužnosti još prije smrti bivšeg lidera ISIL-a, koji je navodno stradao tako što je aktivirao samoubilački prsluk tokom napada američkih snaga
28.10.2019. u 10:03
get url
text
Abdullah Qardash i Abu Bakr al-Baghdadi
get url
text

Teroristička skupina ISIL već ima novog vođu, samo dan nakon što je Abu Bakr al-Baghdadi navodno ubijen na sjeverozapadu Sirije. Vodstvo ISIL-a je, navodno, preuzeo bivši vojni oficir Saddama Husseina.

Abdullaha Qardasha (čije se prezime ponegdje piše i Karshesh) je za svog nasljenika imenovao upravo Al-Baghdadi, prenosi Newsweek. O njemu se malo toga zna u javnosti, osim činjenice da je služio u vojsci bivšeg iračkog lidera Saddama Husseina.


Abdullah Qardash

Od Baghdadija je preuzeo brojne dužnosti još prije smrti bivšeg lidera ISIL-a, koji je navodno stradao tako što je aktivirao samoubilački prsluk tokom napada američkih snaga.

- Baghdadi je bio figura. Nije bio uključen u operacije. Sve što je radio jeste donošenje odluka "da" ili "ne", bez učešća u planiranju – kazao je neimenovani zvaničnik za Newsweek.

Stručnjaci upozoravaju da ISIL i ostale ekstremističke grupe više od 15 godina uspijevaju nastavljati svoje djelovanje, uprkos ubistvima njihovih ključnih vođa. Grupa je možda bila spremna za Baghdadijevu smrt i nakon početnog perioda prilagodbe od nekoliko mjeseci, upozoravaju, mogla bi to čak iskoristiti i kao povod za okupljanje i započinjanje novih napada.

Jean-Pierre Filiu, profesor bliskoistočnih studija iz Pariza, rekao je da njegova smrt predstavlja veliku prepreku za ISIL, koji je na vrhuncu svog uspjeha 2014. godine proglasio novi 'kalifat' širom dijelova Iraka i Sirije.

- Ali nije sigurno da će takav simbolički gubitak u osnovi utjecati na operativni pravac Daesha, koji je već dugo u rukama iskusnih profesionalaca. U tom pogledu, njegova smrt dugoročno bi mogla imati čak i manji utjecaj od ubistva Osame bin Ladena za Al-Qaidu - rekao je za AFP.

Bin Laden, koji je stajao iza napada od 11. septembra 2001. godine, je ubijen u američkim napadima u Pakistanu u maju 2011. godine. Ali njegova smrt nije zaustavila pripadnike Al-Qaide, koji izvode napade i učestvuju u sukobima širom svijeta, poput frontovske grupe Al-Nusra na sjeveru Sirije, ili razvoja samog ISIL-a u globalnu ekstremističku mrežu.

- Najvjerovatniji ishod je da smrt Baghdadija dovodi do trenutka tišine i pauze u terorističkim napadima - rekao je Hisham al-Hashimi, specijalist za ekstremističke pokrete iz Bagdada.

To je, dodaje, bio slučaj nakon ubistva Abu Omara al-Baghdadija, bivšeg šefa Al-Qaide u Iraku 2010. godine, iz kojeg je nastao ISIL. Al-Qaidi su trebala oko četiri mjeseca da bi "ponovo aktivirala svoje operacije".

Dok su pozdravljali Baghdadijevu smrt kao prekretnicu u borbi protiv terora, evropski čelnici istaknuli su kako njegova skupina nije potpuno pobijeđena, za razliku od Trumpa koji je slavodobitno proglasio pobjedu.

- Bitka protiv zla Daesha još nije gotova - upozorio je britanski premijer Boris Johnson.

Francuska ministrica odbrane Florence Parly obećala je "neumoljivu borbu protiv grupe". Rita Katz, direktorica Obavještajne grupe SITE koja prati ekstremističke medije, rekla je da je historija džihadističkog pokreta pokazala da je u stanju prevladati smrt lidera poput bivšeg šefa Al-Qaide u Iraku Abu Musaba al-Zarqavija, koji je ubijen tokom američkog zračnog napada 2006. godine.

- ISIL je pokazao svoju operativnu otpornost i definitivno će iskoristiti Baghdadijevu smrt zbog regrutiranja i poziva na napade - napisala je na Twitteru.

Čelnik ISIL-a bio je među najtraženijim osobama na svijetu, još od njegovog poziva na oružje 2014. godine. Odstupajući od otmica aviona i drugih masovnih napada koji su bili karakteristični za al-Qaidu, Baghdadi je poticao manje napade na koje bi bilo teže primijeniti zakone i spriječiti ih.

Njegove riječi nadahnule su više od 140 terorističkih napada u 29 zemalja mimo Iraka i Sirije, što je rezultiralo smrću najmanje 2.043 ljudi, prenosi CNN.

Od 2016. godine, State Department ponudio je nagradu do 25 miliona dolara za informacije ili obavještajne podatke koji bi mogli dovesti do hapšenja Baghdadija ili njegovu smrti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.