open-navfaktor-logo
search
Štab Cvilne zaštite
Terović: Od 18. marta do danas u KS 121 osoba dnevno ostaje bez posla
Načelnik štaba Civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović podsjetio je na današnjoj press konferenciji da je od 18. marta kada je proglašeno stanje nesreće doneseno 20 naredbi koje građani u potpunosti poštuju. 
23.04.2020. u 13:41
get url
text

- Posebno bih istakao naredbu da je obavezno testiranje svih osoba koje su smještene u karantin na Bjelavama. Testiraju se u roku od 24 sata po prijemu u karantin. Sljedeće testiranje će se vršiti nakon 12 dana, a retestiranje nakon 14 dana kako bi se mogla utvrditi njihova zdravstvena slika. Kapacitet Doma Bjelave je ograničen na 114 osoba i zato smo zatražili od Federalnog štaba i da nam ustupu Dom u Nedžarićima ukoliko bi se povećao broj osoba koje se smještaju u karantin.

Mi preuzimamo građane koji uđu u BiH preko graničnih prijelaza, i naša nadležnost je samo da ih transportujemo do karantina, a sve ostalo je u nadležnosti Federalnog ministarstva zdravstva. Imamo najavljeno tokom sutrašnjeg dana dolazak tri građana iz Egipta. Danas ili sutra iz Nizozenske nam stiže još jedna grupa građana. U fazi smo iščekivanja Federalnog štaba i njihovih odluka, i prema najavama koje imamo jeste da će doći do ublažavanja mjera za kretanje osoba starijih od 65 godina i osoba do 18 godina, i to određenim danima u sedmici. U proteklih 24 sata šest oosba nije poštovalo mjere samoizoalcije, 17 policijski sat, a 99 zbog nenošenja maski. U posljednja 24 sata na Biro za zapošljavanje prijavilo se 239 osoba, što je od 18. marta  do danas ukupno 4.136, odnosno u prosjeku dnevno 121 osoba ostaje bez posla - naveo je Terović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.