Teslin cestovni voz: Električni kamioni sami će moći voziti

Objavljeno: 10.08.17 u 16:41

Prvi Teslin kamion trebali bi vidjeti već sljedećeg mjeseca, a on bi mogao imati i sisteme koji će mu omogućiti da se autoputevima vozi u kompozcijama bez vozača.

Uskoro ćemo znati mogućnosti ovog tehnološkog čuda
Uskoro ćemo znati mogućnosti ovog tehnološkog čuda

Elon Musk je ranije najavio da će Tesla u septembru otkriti svoj prvi kamion na električni pogon, a kako piše Reuters, ovo bi trebao biti pravi cestovni voz. Kamion bi trebao imati autonomne sisteme te bi mogao voziti u kompoziciji i automatski slijediti "lokomotivu". Kompanija se sprema za testiranje prototipa, pa su tražili dozvole od nadležnih tijela u Nevadi.

Sličan sastanak oko autonomnih kamiona imali su u srijedu i sa kalifornijskim dužnosnicima.  U zahtjevu za dozvolu navodi se i da bi testirali kamion bez prisustva vozača, pa bi ovo bio jedan od prvih testova autonomnih vozila bez prisustva ljudi. Kako se čini, Tesla želi brzo razviti svoju tehnologiju i dovesti je na tržište, na kojem svoje sisteme razvijaju i Uber i Waymo. 

I dok Musk govori o električnom kamionu kao evoluciji teretnog prijevoza, nije se spominjala autonomna vožnja. Niz kompanija radi slične sisteme, koji bi omogućili vožnju u kompozicijama za tegljače. Oni se smatraju odličnim kandidatima za autonomne sisteme zbog relativno stalnih brzina i vožnje po autoputevima. Dok vodeće vozilo u kompoziciji može imati vozača, ostali, koji ga slijede s malim razmakom, mogli bi se kretati samostalno.

No, ovdje i postoji pitanje baterija i ekonomske isplativosti prijevoza tereta električnim kamionima na velikim udaljenostima. Venkat Viswanathan sa Univerziteta Carnegie Mellon kaže za Reuters da to još nije isplativo zbog ogromne mase baterija koje bi bile potrebne.