open-navfaktor-logo
search
Prezentacija u BiH
Testirali smo novi "crossland": Opel zadao ozbiljnu zadaću konkurenciji
Dinamičkom prezentacijom na Igmanu, ponuda automobila na tržište BiH zvanično je postala bogatija za novi "opel crossland". Nakon kratke prezentacije imali smo priliku voziti ovaj B-SUV.
05.02.2021. u 15:06
get url
text

A postoji li bolje mjesto za testiranje ove vrste automobila od ove olimpijske planine? Različite konfiguracije tla i podloge, te vremenski uvjeti idealni su da svaki automobil pokaže ono što nudi i što može.

U svim uvjetima, novi "crossland" se ponašao predvidivo i bio je užitak voziti ga. Crossland s lakoćom "skriva" svoju visinu i činjenicu da je crossover jer nove postavke kompresije i rebounda automobilu daje izuzetnu stabilnost u krivinama i sabranost na lošijim površinama.

Nakon planinske avanture, bilo je vrijeme da se dokaže i u gradskim uvjetima. Ubrzo je dokazao da se vrlo lako može pretvoriti u urbano i elegantno vozilo koje plovi gradskim ulicama.

 {$galerijaFotografija}

Testni model je bio opremljen 1,5 litarskim dizelskim agregatom s automatskim mjenjačem koji zajedno rade odlično. Međuubrzanje je adekvatno za ovu klasu automobila, ali to ne možemo reći i za ostale motore iz ponude jer ih nismo imali priliku testirati.

Novim redizajnom, Opel je u ponudu uveo i "IntelliGrip" sistem s pet programa koji bi trebali olakšati vožnju u otežanim uvjetima. Uz to, novi je i "Hill Descent Assist" - pomoć pri spuštanju niz skliske podloge.

Novi "crossland" je dobio niz poboljšanja što ga je učinilo još ozbiljnijim konkurentom. Prednji kraj je potpuno redizajniran sa veoma modernom maskom i odlično se slaže s linijama koje su ostale od starog "crosslanda". LED svjetla, koja su sada standardna oprema, osvježavaju čitav izgled auta i činit će ga modernim još godinama.

Novitet je je odbloga za sjedišta od Alcantare, a u ponudi su i AGR certificirana ergonomska sjedišta koja prilikom vožnje, posebno u krivinama, daju izuzetnu udobnost.

Enterijer je još jedno mjesto gdje novi "crrossland" zadaje ozbiljnu zadaću konkurenciji. Materijali i kvalitet izrade su iznad njegove klase. Dostupno je mnoštvo dodatne opreme uključujući i head-up display, "Android auto", "Apple CarPlay", grijanje sjedišta i volana, te grijače prednjeg vjetrobranskog stakla.

Prtljažnik je na dva nivoa, s mogućnošću spuštanja poda čime se dobije puni kapacitet. Ispod prtljažnika je prostor za rezervni točak, ali je i set za popravku gume dostupan kao dodatna oprema.

Motori su također prikladni crossoveru ove klase. U ponudi su 1.2 turbo benzinac i 1.5 turbo dizelaš s tri različita mjenjača. Svi motori su iznenađujuće moćni za svoju kubikažu, a kombinirana potrošnja bilo kojeg je ispod 5l/100km.

Dosta obrtnog momenta daju čak i benzinci, osim najslabijeg, tako da potpuno natovarenom automobilu ni najstrmija dionica puta ne predstavljaju problem.

Opel je povodom predstavljanja novog "crosslanda" pripremio i posebne ponude za odabrane modele i pakete opreme.

"Crossland edition" sa 1.2T (110KS) i štestostepenim manuelnim mjenjačem kojeg su uparili s dodatnom metalik bojom, automatskom dvozonskom klimom, grijanim sjedištima i volanom, pomoći pri parkiranju naprijed i nazad, stražnjom kamerom i svjetlima za maglu nude za 29.200KM, što je za čak 6.880KM manje nego u redovnoj cijeni.

Time su dodatno osigurali svoje mjesto na tržištu, pogotovo u ovom vremenu finansijske neizvjesnosti.

Opel Crossland 5.2.2021.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.