open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Thaci pozvao kosovsku Vladu da hitno ukine takse kako se ne bi ugrozio odnos sa SAD-om
Povodom najave premijera Albina Kurtija da će uslovno i postupno ukidati taksu na uvoz robe iz Srbije i BiH, predsjednik Kosova Hashim Thaci saopćio je danas da su tvrdoglavost, nepostojanje akcije i mudrih odluka produbili izolaciju Kosova i ozbiljno poremetili posebne odnose Kosova sa SAD-om.
28.02.2020. u 15:24
get url
text

Thaci je na svom Facebook profilu napisao da je zadržavanje takse ozbiljna prepreka i onemogućava stratešku saradnju i snažne nove američke investicije na Kosovu. Thaci je naveo da je potreba da se hitno donesu ispravne odluke bio ključni zahtjev i poruka na njegovom sastanku sa američkim sekretarom Mikeom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost O'Brienom.

- I moj jasan zahtjev kao predsjednika vladi, političkom spektru i, prije svega, građanima Kosova, jeste da se donesu ispravne strateške odluke, koje će zaustaviti izolaciju, bez odlaganja, otvoriti dijalog za konačno rješenje i ojačati doživotna prijateljstva i stratešku saradnju sa Sjedinjenim Državama - kazao je Thaci.

On je, također, poručio da nije potrebno eventualno oklevanje u donošenju brzih, mudrih, potpunih, a ne djelimičnih odluka "jer su te odluke jedini način za postizanje naših državnih i strateških ciljeva".

Ranije danas se oglasila i predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, koja je izjavila je da će sa premijerom Kurtijem razgovarati o njegovoj odluci da djelimično ukine taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ona je kazala da je važno da Pokret “Samoopredjeljenje” i Demokratski savez Kosova kao koalicioni partneri zajednički donose odluke.

Premijer Kosova Albin Kurti najavio je da će 15. marta biti ukinute takse od 100 posto na uvoz prve sirovine iz Srbije i BiH, a zauzvrat se od Srbije očekuje prekid kampanje za povlačenje priznanja i ukidanje netarifnih barijera za kosovsku ekonomiju. Ukoliko Srbija pozitivno odgovori na ove zahtjeve, Vlada Kosova će 1. aprila potpuno ukinuti takse od 100 posto za uvoz sve robe iz Srbije i BiH na 90 dana.

Premijer Kurti je kazao će u suprotnom 1. aprila početi postupno uvođenje reciprociteta prema Srbiji.

- U slučaju da ne bude refleksije od srpske strane ni nakon perioda od 90 dana na ukidanje takse na prvu sirovinu, onda će Vlada od 15. juna vratiti tarife do primene punog reciprociteata - kazao je Kurti.

Na ovakvu najavu Kurtija, oštro je reagovao specijalni izaslanik američkog predsjednika Trumpa za dijalog Kosova i Srbije Richard Grenell koji je kazao da Kurti pravi ozbiljnu grešku, jer SAD traži potpuno ukidanje taksi bez usloljavanja. Evropska unija je, pak, pozdravila odluku premijera Kurtija da djelimično i uslovno ukine takse, uz ocjenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja. U saopćenju Evropske službe za vanjske poslove se navodi da ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.