open-navfaktor-logo
search
Razgovarao s Erdoganom
Thaci: Priznanje Kosova i Izraela ni pod kojim uslovima ne utiče na partnerstvo s Turskom
07.09.2020. u 14:04
get url
text

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da najava uzajamnog priznavanja državnosti između Kosova i Izraela koja se dogodila u Vašingtonu kroz sporazum o ekonomskoj normalizaciji, neće ni pod kojim uslovima utjecati na partnerstvo s Turskom.

Thaci je na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o sporazumu postignutom 4. septembra o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije, rekao da je primio zabrinutost Arapske lige i Turske po pitanju uzajamnog priznavanja Kosova i Izraela te je naglasio da je o tome razgovarao telefonom s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

- Primili smo zabrinutost od Arapske lige, ali i od predsjednika Erdogana u vezi s uzajamnim priznavanjem Izraela i Kosova. U kontaktu sam s predsjednikom Erdoganom, razgovarali smo telefonom i ovo priznanje ni na koji način neće uticati na strateško i prijateljsko-bratsko partnerstvo s Turskom. Dakle, sada ćemo imati još veće i jače saveznike na polju globalnog osnaživanja države Kosovo - rekao je Thaci.

Govoreći o sporazumu o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije koji je potpisan u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, Thaci je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama za koje je rekao da su stali uz Kosovo u koracima za slobodu, izgradnji države i euroatlantskih integracija. Thaci je rekao da se osjeća ponosnim i srectnim što su nakon više od dvije godine napora s administracijom predsjednika Trumpa i zalaganjem izaslanika Richarda Grenela ti napori formalizovani.

- Ovo je bio najozbiljniji diplomatski poduhvat Sjedinjenih Američkih Država u ove dvije decenije za zapadni Balkan. Tokom ovog, ne tako lakog, procesa, zapravo veoma teškog, naišli smo na mnoge poteškoće, optužbe, prepreke, brojne zavjere. Formalizacijom sporazuma, sve ovo se pokazalo lažnim, nestabilnim i s predrasudama - rekao je Thaci, kritikujući tako glasine koje su ranije smatrali da je ovaj sporazum štetan po Kosovo.

Kosovski predsjednik rekao je da je najvažnije to što se američko rukovodstvo vratilo u proces dijaloga između Kosova i Srbije, dok je za svoje odsustvo na potpisivanju ovog sporazuma ocijenio da je manje važno od "duha i suštine sporazuma“. Istovremeno je naglasio da je bio u stalnom kontaktu s Bijelom kućom i prije i poslije postizanja sporazuma.

Dodao je da su ekonomski razvoj, povećanje radnih mjesta, infrastrukturni projekti sa velikim ulaganjima, uvijek bili prioritet Kosova, kao i rasvjetljavanje sudbine nestalih lica, a sve to je dio sporazuma iz Vašingtona.

Kosovska delegacija predvođena premijerom Avdulahom Hotijem i srbijanska delegacija predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem potpisali su 4. septembra u Bijeloj kući sporazum koji se smatrao historijskim, o normalizaciji ekonomskih odnosa. Dva lidera su danas nastavili susrete, ali ovoga puta u Briselu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.