open-navfaktor-logo
search
Ukidanje taksi
Thaci traži od Vlade hitno ispunjenje američkih zahtjeva
Predsjednik Kosova Hashim Thaci zatražio je danas od Vlade Kosova da hitno ukine takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kako to od Kosova traže Sjedinjene Američke Države.
10.03.2020. u 18:36
get url
text

Thaci je na svom Facebook nalogu napisao da kao predsjednik Republike Kosovo traži od Vlade Republike Kosovo da se hitno sastane i donese odluke u skladu sa zvaničnim zahtjevima Sjedinjenih Američkih Država. 

-Jako ste ugrozili naš poseban odnos sa SAD-om, bez kojeg ne bismo imali ni slobodu, ni državu, ni budućnost. Ovaj pristup, također, dovodi u pitanje budućnost naše države - naveo je Thaci.

Dalje je poručio da su svi čelnici institucija, politički lideri i Vlada, zamjenjivi, ali da su "samo vitalni i nezamjenjivi odnosi Kosova sa SAD-om".

- Konfrotacija sa SAD-om je veoma štetna i neoprostiva greška u modernoj historiji Kosova -napisao je Thaci.

Ranije danas, premijer Albin Kurti je izjavio da neće ukinuti takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, bez potpunog konsenzusa među partnerima u Vladi Kosova.

Premijer je krajem februara najavio da će Vlada 15. marta početi postepeno i uslovljeno ukidanje, međutim Demokratski savez Kosova koji je koalicioni parner Kurtijevom Pokretu “Samoopredjeljenje”, traži potpuno ukidanje taksi kako to od Kosova zahtijeva Amerika.

A danas je američki senator David Perdue izjavio da Sjedinjene Države treba da razmotre svoju prisutnost na Kosovu, ukoliko Kosovo nije potpuno posvećeno miru.

On je na Twiteru objavio da su američke snage više od dvije decenije pomagale u održavanju mira između Kosova i Srbije i da sada "s historijskim napretkom na vidiku, Kosovo mora da uradi svoj dio i ukine sve obaveze koje su uvedene Srbiji".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.