open-navfaktor-logo
search
Priznanje
The New York Times pohvalio Erdoganove mirovne napore u ratu Rusije i Ukrajine
Američki listi "The New York Times" objavio je fotografiju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u svom izdanju od srijede, pohvalio je njegove mirovne napore u kontekstu rata između Rusije i Ukrajine.
22.09.2022. u 11:49
get url
text

Objavljena je fotografija na kojoj Erdogan drži fotografiju prvog broda koji prevozi žito izvezeno iz Ukrajine u okviru sporazuma postignutog uz posredovanje Turske.

U tekstu se navodi da je Erdogan odigrao ključnu ulogu u pregovorima o isporuci žita.

U tekstu se dodaje da su Erdogan i francuski predsjednik Emmanuel Macron bili najistaknutiji govornici na ovogodišnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku, komentarišući njihove napore u rješavanju rusko-ukrajinske krize.

Također se navodi da su Erdogan i Macron bili "najgledaniji govornici" u utorak.

U tekstu američkog lista su podsjetili i na sastanak Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina prošle sedmice u Uzbekistanu, napominjući da je Erdogan pozvao ruskog lidera da vrati zauzete teritorije u Ukrajini.

U tekstu su također navodene i izjave iz Erdoganovog govora u UN-u:

- Mislimo da rat nikada neće završiti trijumfom, a pošten mirovni proces neće imati gubitnika. Potreban nam je dostojanstven izlaz iz ove krize, kroz diplomatski proces koji je racionalan, pravičan i primjenjiv.

U tekstu se također navodi da je Macronov višemjesečni angažman s Putinom završio "očigledno sa malim uspjehom", ali je pomogao da se Evropa ujedini oko Ukrajine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.