open-navfaktor-logo
search
Reakcija
The Washington Post: U slučaju Khashoggi Saudijska Arabija se besramno poigrala s pravdom
Rukovodstvo "The Washington Posta" pozvalo je američki Kongres i Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) da što prije istraže Khashoggijevo ubistvo
24.12.2019. u 10:23
get url
text

Uredništvo lista "The Wsshington Post" optužilo je vlasti Saudijske Arabije da su se jučerašnjim presudama u slučaju ubistva novinara Jamala Khashoggija besramno poigrale s pravom i pravdom, javlja Anadolu Agency (AA). Sud u Saduijskoj Arabiji jučer je izrekao smrtne kazne petorici optuženika za umiješanost u prošlogodišnje brutalno ubistvo Khashoggija te je još trojicu optuženih osudio na zatvorske kazne na ukupno 24 godine.

-Saudijska Arabija je u slučaju Khashoggijevog ubistva donijela presudu kojom se besramno poigrava s pravdom - navodi se u reakciji uredništva "The Washington Posta" za koji je svojevremeno pisao i ubijeni Khashoggi.

Uredništvo dalje u tekstu navodi da je presudom povrijeđena Khashoggijeva porodica i cijela javnost te upozorava da bi prihvatanje takve presudo bilo moralno pogrešno i veoma opasno.

-Prihvatanjem takve presude međunarodna zajednica bi poslala poruku toleriranja smrtonosnog avanturizma bezobzirnog prestolonasljednika Saudijske Arabije - navodi se u kolumni.

U tekstu se dalje kritikuje i izjava saudijskog tužioca koji je kazao da Khashoggijevo ubistvo nije počinjeno s predumišljajem te podsjećaju da se u izvještaju specijalne izvjestiteljice Ujedinjenih nacija Agnes Callamard navodi suprotna konstatacija.

Rukovodstvo "The Washington Posta" pozvalo je američki Kongres i Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) da što prije istraže Khashoggijevo ubistvo, dok je oštra kritika upućena na ponašanje administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

-Mnogo je neizvjesno da li bi Muhammed bin Salman mogao tako hladnokrvno spriječiti zadovoljenje pravde da nije imao podršku predsjednika Trumpa - navodi se u tekstu.

Glavni državni tužilac Saudijske Arabije Saud bin Abdullah Al-Muajab saopćio je u ponedjeljak da je sud na smrt osudio pet osoba zbog učešća u ubistvu novinara Khashoggija. Još tri osobe osuđene su na zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 24 godine. Tri osobe su oslobođene optužbi.

On je na konferenciji za novinare kazao da u slučaju Khashoggijevog ubistva među optuženim nisu bili bivši kraljevski savjetnik Saud al-Qahtani i bivši saudijski konzul u Istanbulu Mohammed al-Oteibi. Optužnica nije podizana ni protiv bivšeg zamjenika šefa saudijske obavještajne službe Ahmeda Assirija, koji je također bio pod istragom.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista "The Washington Post", ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Detalji o brutalnom ubistvu saudijskog novinara Khashoggija još uvijek nisu rasvijetljeni. Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Kashogijevi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.