open-navfaktor-logo
search
Recept za uspjeh
Thomas Tuchel ukinuo Lampardove kazne za prekršaje igrača, pogledajte "cjenovnik"
Statistički gledano, prema broju osvojenih bodova po utakmici, Frank Lamparda najgori je trener Chelseaja otkako je klub sa Stamford Bridgea 2003. godine kupio ruski oligarh Roman Abramovich.
13.03.2021. u 10:39
get url
text

Legendarni veznjak Plavaca kao trener osvojio je svega 1,67 bodova po meču, njegov tim slavio je tek u 49% od ukupno 57 susreta.

Njegov nasljednik Thomas Tuchel pokazao je navijačima Chelseaja da njihov tim može mnogo bolje. Njemački stručnjak, za razliku od Lamparda, ne glumi plicajca niti ima strogu listu kazni za svaki od prekršaja kojeg fudbaleri naprave.

Tuchel je smanjio vrijeme koje su igrači obavezni provesti u klupskom karantinu, a sve kako bi više bli sa svojim porodicama. Ako je suditi prema igrama Chelseaja, čini se da su njegovi potezi dali prave rezultate.

Tuchel za kojeg kažu da je prava ljudska gromada, a ovih dana je itekako opušten, pogotovo zbog odličnih igara svojih izabranika. Ipak, prokomentarisao je i listu kazni koju je odredio njegov prethodnih.

- Nisam bio svjestan kazni, ali prije svega vjerujem u ljude koji svoje radne zadatke obavljaju na vrijeme, jer je naša ekipa kao porodica. Više sam tip koji će ih uvjeriti u vrijednosti nego postavljati pravila i određivati kazne - kazao je Tuchel, pa je možda i očito zbog čega već na startu pravi ozbiljne rezultate sa Chelseajem.

Primje radi, Lampard je igrača koji bi zakasnio na timsko okupljanje pred utakmicu kaznio sa 2.500 funti. Istim iznosom bio bi kažnjen i onaj koji bi zakasnio na trenig, te svakih narednih 15 minuta kašnjenja kazna bi rasla za dodatnih 2.500 funti.

Kašenjenje u teretanu "naplaćivano" je 1.000 funti, dok je nepravovremen dolazak na masažu fudbalere Chelseaja koštao 2.500 funti. 500 funti po minuti Lampard je kažnjavao kašnjenje na timske sastanke, dok je kazna za kašnjenje na trening iznosial 20.000 funti.

Sa po 1.000 funti kažnjavano je zvonjenje telefona tokom timskog ručka, kao i dolazak u pogrešnoj opremi.

Igrač koji ne bi 48 unaprijed obavijestio Lamparda da se s timom ne vraća sa gostovanja bio bi kažnjen sa 5.000 funti, a istim iznosom bio bi kažnjen igrač koji nije obavio neko od klupskih zaduženja.

Fudbaler koji na vrijeme ne bi prijavio zdravstene probleme bio bi kažnjen sa 10.000 funti, dok je kašenjenje na medicinske preglede Lampard naplaćivao 2.500 funti.

- Nisam protiv kazni ali bi to trebalo biti nešto što najiskusniji igrači tima rješavaju u svlačionici. Niko nije zakasnio na sastanak ili kasno izašao na teren. Ako igrač stigne u 10:01 ili 9:59, ja nisam policija. Neću se ja brinuti o tome, imam starije igrače koji o tome vode računa i daju primjer svojim ponašanjem - rekao je Tuchel.

Nijemac se očito odlično snašao u Londonu. Izvor iz kluba otkrio je Zhe Sunu da je brzo svima naučio imena, čak i ženama koje vode brigu o higijeni.

- Oko 60-70 osoba brine nalazi se u timu, a on je skoro svima odmah naučio imena. To ljude čini da se osjećaju cijenjeno - rekao je izvor.

Na kraju vrijedi kazati da je u 11. dosadašnji mečeva na klupi Chelsea Tuchel još bez poraza. Upisao je osam pobjeda i tri remija.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.