Thompson demantirao sam sebe: Nisam fašista i ustaša, sve su mi podvalili novinari

Objavljeno: 17.05.17 u 15:31

Marko Perković Thompson neće pjevati u Mariboru. Odluka je to Upravne jedinice Maribora, a organizator koncerta, izvjesni Milan Trol, je krivca pronašao u medijima, koji su, objasnio je, davali nevjerodostojne objave o Thompsonu.

Marko Perković Thompson
Marko Perković Thompson

- Da je u tim izjavama makar jedan posto istine, ne bih organizirao koncert - rekao je Trol.

Nešto slično je nekoliko dana ranije govorio i sam Marko Perković Thompson, koji je u intervjuu za slovenski Reporter kazao da nije fašista, već hrvatski domoljub, te da je Hrvatska nastala na domoljublju, a nikako ne na fašizmu.

Kritike na njegov račun, objasnio je, dolaze od onih koji „još uvijek žale za bivšom državom“.

- Svako ko iskaže vlastiti pogled na svijet, koji nije identičan njihovom, pokušavaju ga uništiti optužbama da je ekstremist, da je deklarirani ustaša, da promovira radikalne ideologije – kazao je Thompson.

Na optužbe da koketira sa ustašstvom, fašizmom i nacizmom, odgovara da su njegove pjesme patriotske, te da promovira ljudam prema domovini, Bogu i ljudima. Optužbe da promovira ekstremističku ideologiju odbacuje kao „laži, klevete i insinuacije“.

U prilog posljednjim izjavama ne ide njegov muzički opus, čiji je sastavni dio, primjera radi, pjesma „Jasenovac i Gradiška stara“, u kojoj, kako piše Index.hr, slavi ustaško ubijanje Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

O kakvoj se pjesmi radi, najbolje opisuju njeni stihovi:

- Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure
U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila
Oj Neretvo teci iza stranu, nosi Srbe plavome Jadranu
Ko je moga zamisliti lani, da će Božić slavit partizani
Tko je reka, j... li ga ćaća, da se Crna Legija ne vraća

Thomson se najprije branio tvrdnjama kako se ne sjeća ove pjesme, da bi mu hrvatski mediji naknadno osvježili pamćenje, što je i sam priznao.

- Svjedoci smo još jedne bjesomučne hajke koju, izbornim porazom, izbezumljeni komunisti i njihovi pomagači pokreću protiv mene. Ovoga puta su otkrili toplu vodu; "Otkrili" su kako sam ja pjevao pjesme poput "Evo zore...", "Jasenovac..." i slično. Ja nisam autor tih pjesama, ali sam ih pjevao, što je svima nama poznato, u određenom periodu svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama ne skrivajući se - stajalo je u saopćenju objavljenom 8. januara 2014. na Thompsonovoj službenoj web stranici.

Danas se, sudeći prema intervjuu datom Reporteru, vratio tezi da on ne promovira fašizam i ustašstvo, te da su mu sve montirali novinari.

- Moram naglasiti da postoje neke neprimjerene pjesme na internetu koje su montirali i meni podvalili neki novinari kako bih me iskompromitirali i prikazali kao negativca. Ja s tim pjesmama nemam nikakve veze, osim problema i neugodnosti kroz koje prolazim - rekao je Thompson u razgovoru za Reporter, a zatim je nastavio u istom stilu:

- Tu su mi snimku podvalili neki novinari s HTV-a. Ta priča je stara ima već 15-tak godina. Ti novinari su taj bolesni snimak montirali i pustili u javnost te pokušavali uvjeravati javnost da je to moj uradak – uvjeravao je Thomson bezuspješno javnost u Sloveniji.