open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
TIKA finansira konzervaciju ostataka Kalin-hadži Alijine džamije
Ostaci džamije, mekteba, mezarja i drugih sadržaja otkriveni su prošlogodišnjim arheološkim istraživanjima na lokalitetu u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta u Sarajevu
24.10.2018. u 14:34
get url
text

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najavili svečano potpisivanje protokola o konzervaciji arheoloških ostataka otkrivenih na lokalitetu Kalin-hadži Alijine džamije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

-Okupili smo se na lokalitetu Kalin-hadži Alijine džamije da najavimo svečano potpisivanje memoranduma između Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i TIKA-e o finansiranju projekta konzervacije arheološkog parka, odnosno projekta konzerviranja arheoloških ostataka koji su pronađeni na ovom lokalitetu - kazao je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Riječ je o džamiji koja je izgrađena u osmanskom periodu, a kao jedna od najljepših sarajevskih džamija srušena je 1947. godine. Ostaci džamije, mekteba, mezarja i drugih sadržaja otkriveni su prošlogodišnjim arheološkim istraživanjima na lokalitetu koji se nalazi u neposrednoj blizini Narodnog pozorišta Sarajevo.

-Ovaj projekt se sastoji iz tri faze. Prva faza je projekt arheološkog istraživanja i možemo reći da je to završeno u saradnji Vakufske direkcije, Općine Centar i Društva arheologa 1894, kao i Odsjeka za arheologiju Univerziteta u Sarajevu i njegovih studenata - kazao je Zajimović.

On je kazao da će u narednom periodu biti realizirana i druga faza pod nazivom Konzervacija arheoloških ostataka za šta projektno rješenje radi Zavod za zaštitu kulturnih naslijeđa Kantona Sarajevo.

-Ovaj projekt rezliziramo u saradnji s Općinom Centar, zatim sa Gradom Sarajevo. Tu fazu će finansirati TIKA i onda ćemo preći na treću fazu koja će biti vjerovatno realizirana u daljem periodu i koja podrazumijeva konačno rješenje harema Kalin-hadži Alijine džamije - kazao je Zajimović. 

Dodao je da je namjera Islamske zajednice da se vrati džamija čiji su temelji otkriveni, kao i svi popratni sadržaji.

-Projekt konzervacije će u potpunosti finansirati TIKA kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo i koju pozivamo da ostane uz nas do kraja realizacije svega što smo naumili na ovom lokalitetu - kazao je Zajimović.

Radovi na narednoj fazi projekta trebali bi početi u martu ili aprilu naredne godine, a Zajimović je kazao da je riječ o fazi čija vrijednost se procjenjuje na 140.000 eura.

Koordinator TIKA-e u Sarajevu Omer Faruk Alimci istakao je kako ta turska agencija radi na obnavljanju i restauraciji kulturno-historijske baštine iz osmanskog perioda.

On je kazao da su hanovi, hamami, mostovi, džamije, mesdžidi, medrese i slični objekti dio zajedničkog naslijeđa i najavio da će TIKA i dalje raditi na projektima restauracije te baštine.

-Kao što vidite, na ovom lokalitetu su otkriveni ostaci džamije, minareta, mekteba i mezarja. U narednoj fazi ćemo konzervirati i zaštiti ovaj arheološki park - kazao je Alimci.

Alimci je kazao da TIKA radi na još nekoliko važnih projekata u Sarajevu, uključujući i istraživanje i uređenje historijskog mezarja na Kovačima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.