open-navfaktor-logo
search
Zenica
TIKA i Medica Zenica donirale 5.000 zaštitnih maski Kantonalnoj bolnici
Turska razvojna agencija TIKA i nevladina organizacija Medica iz Zenice te Opšta zadruga "Nuraj" Visoko pokrenule su projekat proizvodnje 50.000 zaštitnih maski.
13.04.2020. u 15:45
get url
text

Danas su predstavnici TIKA-e i Medice Zenica Kantonalnoj bolnici Zenica uručili donaciju od 5.000 zaštitnih maski koje su napravile članice udruženja Medica Zenica, a za koje je TIKA osigurala potrebni materijal.

Elida Hadžić, načelnica bolničke apoteke Kantonalne bolnice Zenica rekla je kako se u vrijeme pandemije koronavirusa jako teško dolazi do potrebne zaštitne opreme te da ova donacija mnogo znači ovoj ustanovi.

- Bolnica troši jako puno zaštitne opreme i svaka donacija je dobrodošla. Imamo više nivoa zaštite, tri vrste maski koje koristimo i ovaj osnovni nivo zaštite je jako važan i iskoristit ćemo zaista maksimalno ovu donaciju - rekla je Hadžić.

Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica rekla je da ova kompanija u saradnji sa TIKA-om nastavlja da daje svoj doprinos u borbi protiv COVID-19 izradom maski.

- Maske želimo donirati onima kojima je najpotrebnije, prije svega zdravstvenim ustanovama i ranjivim kategorijama. Mislim da je projekat jako važan, posebno u ovom periodu kada je generalno nedostatak maski, kada cijene variraju i kada se od toga stvara biznis. TIKA i Medica Zenica su pokazale svoju humanu stranu, a osoblje Medice Zenica zajedno sa ženama iz neformalne mreže odlučili smo da šijemo maske, a to ne bismo mogli uraditi da TIKA nije donirala adekvatan materijal - rekla je Husić.

Direktorica Medice napomenula je da se projekat zove "Solidarnost za zdravlje".

- Dajemo svoje doprinose onoliko koliko možemo i trebamo biti primjer drugima koji mogu pomoći. Danas smo uručili prvu donaciju za KBZ, donirali smo 5.000 maski, a naš cilj je da za kratko vrijeme uradimo 40.000 maski - rekla je Husić.

Osim Zenice, predstavnici TIKA-e posjetili su i Opštu zadrugu "Nuraj" Visoko te ambulantu porodične medicine Moštre gdje je podijeljen određeni broj zaštitnih maski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.