open-navfaktor-logo
search
Podrška
TIKA opremila kabinet za tekstilne tehničare SMŠ 'Mladost' Zenica
Turski ambasador u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin prisustvovao je otvaranju kabineta za tekstilne tehničare Srednje mješovite škole "Mladost“ u Zenici, koji je opremila Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA).
30.08.2021. u 17:38
get url
text

Girgin je podsjetio kako je o važnosti BiH za Tursku prilikom svoje prošlosedmične posjete govorio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, ali i da Grad Zenica, u kojem više od 25 godina borave turski vojnici, ima posebno mjesto u odnosima dvije države.

- Veliko nam je zadovoljstvo što danas možemo vidjeti ove učionice, što su renovirane i opremljene posredstvom TIKA-e. Jako sam zadovoljan da je za ovu školu, za koju sam čuo da ima tradiciju dugu oko 80 godina, Turska uspjela da doprinese njenom razvoju. Posebno mi je drago što će nastavnici i učenici imati veliku korist od ove opreme - kazao je ambasador Girgin.

Podvukao je kako će oprema koju su donirali omogućiti da učenici te zeničke škole steknu što bolja znanja te postanu konkurentni na tržištu rada.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić istakao je kako je ovo samo jedan od projekata koji su do sada realizirali s TIKA-om te da je to i izvanredan primjer na koji se način može pomagati obrazovni sistem na području ZDK-a.

- Neizmjerno smo zahvalni TIKA-i, ali i svim drugim organizacijama iz Republike Turske, jer one pokazuju šta je prioritet u društvu, a to je obrazovanje. Veliki broj projekata realiziramo s Turskom vojnom misijom, Institutom Yunus Emre, TIKA-om, Ambasadom Turske - kazao je Kozlić.

Napominje da trenutno u Zenici rade rekonstrukciju sportske školske sale "Bilmišće" i Srednje muzičke škole, a uskoro će raditi i rekonstrukciju fiskulturne sale Osnovne škole "Meša Selimović" u tom gradu.

Uz podršku prijatelja iz Turske, naveo je, opremili su i veliki broj informatičkih kabineta, a saradnja se razvija i u domene izučavanja turskog jezika u srednjim i osnovnim školama tog kantona.

Direktor TIKA-e za BiH Muhamed Unal izrazio je zadovoljstvo što su osigurali novac i kvalitetnu opremu za renoviranje i opremanje ovog školskog kabineta.

- Opremili smo dva kabineta, a donirali smo šivaću i kompjutersku opremu za učenike. Želimo da oprema omogući razvoj proizvodnog sektora i da može dalje da se razvija te donese veliku korist. Donirali smo jako kvalitetnu opremu s kojom će moći da svoje znanje unaprijede na najveći nivo - kazao je Unal.

Direktor zeničke škole Nihad Kamenjaković naglasio je da je ovo za njih jako važan projekt jer su, osim dva kabineta za đake, renovirali i profesorski kabinet.

- Nabavljena je nova IT oprema sa savremenim softverskim paketima koji podržavaju najmodernije programske pakete koje mogu koristiti profesori tekstilne struke za kreiranje, odnosno modeliranje različitih odjevnih predmeta - kazao je Kamenjaković.

Direktor TIKA-e podsjetio je da su ove godine već donirali šivaću opremu i Kazneno-popravnom zavodu Zenica, koji je sada u mogućnosti da proizvodi tekstilne proizvode za svoje, a u narednom period i svih ostalih zatvorskih jedinica u BiH čime će smanjiti troškove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.