Evo nekoliko razloga zbog kojih bismo tikvu trebali jesti češće:
Zaštitnik imuniteta
Tikva je povrće slatkog i brašnastog mesa žute boje, te narančaste kore, a može težiti od 10 kilograma nadalje.
Boja njenog mesa i kore sugerira da je riječ o povrću bogatom beta-karotenom. Riječ je o antioksidansu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Osnaživanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K, koji se također nalaze u ovom povrću, te kalij, kalcij i željezo.
Potiče probavu
U tikvi se nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana. Pektin i celuloze poboljšavaju probavu i umiruju želučane teškoće, pa se veća konzumacija ove namirnice preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog crijeva.
Izvor proteina
Od mesa tikve mnogo su kaloričnije i hranjivije njezine košpice, u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina, pa se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Proteini nadomještavaju oštećene i odumrle stanice bubrega, jetre i mišića, kao i kose, noktiju i kosti.
Čuvar prostate
Ulje iz sjemenki tikve lako je probavljivo, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija posebno se preporučuje muškarcima jer blagotvorno djeluju na upalne procese prostate te preventivno djeluju protiv kancerogenih promjena na ovom dijelu tijela.