Tillerson: Trump se pokorio volji američkog naroda po pitanju Jerusalema

Objavljeno: 07.12.17 u 16:10

Američki državni sekretar Rex Tillerson izjavio je u četvrtak da se, priznavajući Jerusalem kao prijestonicu Izraela, predsjednik Donald Trump pokorio volji američkog naroda.

Tillerson je tvrdio kako je Trump proveo zakon iz 1995. godine
Tillerson je tvrdio kako je Trump proveo zakon iz 1995. godine

 

Tillerson je u Evropi na turneji po tri grada i njegovi razgovori s američkim saveznicima pali su donekle u sjenu globalnim zgražanjem Trumpovom kontroverznom odlukom.

Šef američke diplomatije stao je, međutim, iza svog predsjednika, ustvrdivši da odluka neće pokvariti pozitivan prijem od kolega iz EU i NATO-a.

- Predsjednik je jednostavno proveo volju američkog naroda - izjavio je Tillerson na konferenciji za novinare s austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom.

Bivši čelnik naftnog giganta ExxonMobile je naglasio kako je Trump jednostavno provodio američki zakon, koji obavezuje predsjednika da jednog dana izmjesti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

- Ništa se nije promijenilo osim toga što je predsjednik sada proveo zakon iz 1995. godine - kazao je on, insistirajući kako Washington želi da Izrael i Palestinci dogovore mirovni sporazum.

- To je povezano s američkim zakonom i američkom odlukom, a svaka zemlja ima pravo da odluči po pitanju svoje ambasade u Izraelu - kazao je Tillerson, prenosi AFP.