open-navfaktor-logo
search
Ponižavajuće
Tinejdžerka u SAD-u istrčala najbolje lično vrijeme, pa diskvalifikovana zbog hidžaba
Moj hidžab je dio mene. Ako bi mi rekli da se trkam bez hidžaba, to je isto kao da mi kažu da ne trčim uopće, zaključila je
25.10.2019. u 13:28
get url
text

Noor Alexandria Abukaram upravo je završila svoju najveću trku do sada u dužini pet kilometara u svom lokalnom okrugu u Ohiu (SAD), u subotu. Bilo je to njeno najbolje lično vrijeme: 22 minute i 22 sekunde. Ali kada je 16-godišnjakinja stigla do cilja, primijetila je da joj ime i vrijeme nisu navedeni u zvaničnom izvještaju.

Kad je upitala zašto, zvaničnici su rekli da je njen hidžab prekršio politiku jednakosti i da je diskvalificirana. Njeno najbolje lično vrijeme tako nije ni bilo uračunato. Ona se takmičila ranije za svoju srednju školu bez ikakvih problema sve do prošle subote.

-U početku je to bilo tako ponižavajuće, a tek potom je uslijedila velika nevjerica - rekla je za Huffington Post dodajući da joj se ranije nikad ništa slično nije dogodilo.

Organizatori su joj saopćili da joj treba svojevrsno odobrenje od atletske asocijacije da bi mogla učestvovati, iako joj tako nešto ranije niko nije tražio, čak ni za druge sportove. Bila je u svojoj uobičajenoj trkačkoj opremi, Nike patikama i dresu, te u hidžabu u skladu sa svojim vjerskim opredjeljenjem, i nije očekivala probleme. Zvaničnici sad ističu kako je dozvoljeno učestvovati na takmičenjima u vjerskoj odjeći, ali da takmičari trebaju prije utrke organizatorima predati saglasnost nadležnih jer se radi o promjeni uobičajene sportske opreme.

No, dodali su kako će u budućnosti nastojati izmijeniti pravila kako takmičari ne bi morali imati i predavati saglasnost u ovakvim slučajevima. Abukaram je dodala da ona i njene kolege prolaze jednake provjere prije svake utrke. Navela je primjer djevojke kojoj je u subotu rečeno da mora promijeniti šorc u skladu s pravilima, što je i učinila, ali je dodala i da njoj prije utrke niko ništa nije govorio u tom smislu.

Abukaram već godinama trči za školu. Oba su joj roditelja trkači i bili su oduševljeni kad je njihova kćerkica odabrala sport. Ona će ovog vikenda ponovo trčati na regionalnom takmičenju, a ovog puta ima i spremnu saglasnost. No, želi da se promijene zastarjela pravila koja joj mogu donijeti probleme i odvratiti od sporta koji toliko voli.

-Moj hidžab je dio mene. Ako bi mi rekli da se trkam bez hidžaba, to je isto kao da mi kažu da ne trčim uopće - zaključila je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.