open-navfaktor-logo
search
Pojačanje Sarajeva
Tino-Sven Sušić: Mamić mu pokvario transfer života, treneri mu zamjeraju jednu stvar
Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Tino-Sven Sušić najveće je pojačanje Sarajeva ove zime
02.02.2020. u 15:09
get url
text

Sin legendarnog Seada Sušića vratio se u rodni grad i sa sedmim klubom u karijeri potpisao dvogodišnji ugovor.

Ovaj 27-godišnjak prve fudbalske korake napravio je u Belgiji. Tamo je igrao za Standard i Genk, a potpunu afirmaciju stekao je u splitskom Hajduku, gdje je od 2012. do 2016. godine odigrao 134 utakmice, postigao 27 golova i namjestio 23. Tako je postao i reprezentativac BiH te sudionik prvog Svjetskog prvenstva za Zmajeve, koje je tada sa klupe vodio njegov amidža Safet Sušić.

Poslije dobrih igara na Poljudu, Sušić se našao na korak od prelaska u Inter iz Milana. Sitnice su ga dijelile od transfera života, ali je posao propao u zadnji čas. Umiješao se Zdravko Mamić i Interu prodao Marcela Brozovića.

- To je bilo skoro riješeno. Faktički sam trebao samo otputovati, riješiti neke detalje i potpisati ugovor, no onda je iznenada cijeli posao propao. A onda je umjesto mene došao Marcelo Brozović iz Dinama, a svi znamo ko je Zdravko Mamić i koliko je jak u svijetu fudbala. Očito su presudile te dobre veze. No život ide dalje - poručio je Sušić.

I umjesto transfera u Inter, Sušić se vratio u Belgiju. Hajduk ga je za dva miliona eura prodao u Genk. Tamo se nije naigrao. Nakon toga je posuđen Maccabiju iz Tel Aviva, ali je i u Izraelu upisao devet nastupa.

Poslije toga je odlučio raskinuti s Genkom i potpisati na Antwerp. Međutim, u Belgiji nije išlo pa je Sušić mir pronašao u Holandiji. Tamo je nastupao za Venlo, konačno uhvatio kontinutitet i odigrao 28 mečeva, uz pet golova i tri asistencije.

Nakon Venla došao je iznenađujući transfer u austrijski Hartberg. Dvije utakmice bile su dovoljne i Sušiću, ali i njegovom klubu da ta veza nije baš najbolja. Raskinuli su ugovor.

- Jednostavno nije išlo i dogovorili smo se da se raziđemo. Nije ispalo onako kako smo očekivali, očekivanja i realnost bila su potpuno suprotna. Nismo mogli više nastaviti saradnju - rekao je sportski direktor Hartberga Erich Korherr.

- Čovjek se nikako nije uklapao u naš sistem. Mi smo htjeli igrati što brže, a on želi držati loptu - dodao je Korherr.

U Austriji su Sušiću zamjerali isto što i mnogi treneri koji su ga vodili tokom karijere - predugo držanje lopte.

Sada se u Antalyji pridružio novom klubu i novim saigračima. Dolazak fudbalera njegovog renomea svakako podiže rejting  Premijer ligi Bosne i Hercegovine. A i navijači Sarajeva u bordo dresu poslije dugo vremena će vidjeti Sušića. Da li će Tino opravdati velika očekivanja, saznat ćemo ubzo. Do starta prvenstva ostalo je dvadesetak dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.