TKT Fest u Tuzlu dovodi velika glumačka imena iz regiona

Objavljeno: 20.03.17 u 14:14 Autor: J. B.

Tuzlanska publika će na ovogodišnjem teatarskom festivalu TKT Fest, koji već 15. godinu organizira tetar "Kabare", imati priliku vidjeti predstave u kojima igraju velika glumačka imena iz regiona.

 

Na ovogodišnjem TKT Festu, između ostalih, igrat će Zijah Sokolović, Branislav Lečić, Radoslav Milenković, Ecija Ojdanić, Zijad Gračić, Danica Maksimović...

- S obzirom na to da se radi o jubilarnom 15. festivalu sve je posvećeno našim gostima, a publika će moći pogledati devet predstava. Sada smo sa 15 godina završili osnovnu školu i biramo profesiju za budućnost. Tako smo ovaj festival posvetili velikim glumcima iz regiona - rekao je Vlado Kerošević, umjetnički voditelj TKT Festa.

Inače, pobjednika TKT Festa birat će publika, koja će nakon svakog izvođenja predstavi dodjeljivati ocjene od jedan do pet.

- TKT Fest se ne može zaobići u historiji bh. tetara, jer 15 godina nije nikakav incident nego značajna povijest. Ono što je jedna nit koja vezuje ovih 15 godina je to što se insistiralo na predstavi kao osnovnoj ćeliji tetara. Ovaj festival nije podlegao banalnosti i nije prihvatio estradizaciju tetara - kaže Srđan Vukadinović univerzitetski profesor i autor izložbe "15 godina festivalske čarolije" koja će biti otvorena 27. marta na Svjetski dan pozorišta, kada počinje TKT Fest.

Nakon izložbe bit će izvedena predstava “Konstelacije”, u produkciji Ateljea 212, u kojoj igradju Uroš Jakovljević i Ana Mandić.

Drugog dana festivala bit će izvedena predstava Kazališta Moruzgva iz Zagreba “Kako život”, komedija o trećoj životnoj dobi u kojoj nastupa četvero prvaka iz tri zagrebačka pozorišta: Siniša Popović, Biserka Ipša, Vinko Kraljević, Ecija Ojdanić.

Predstava “Sirena i Viktorija” autora Aleksandra Galina, za koju režiju potpisuje Radoslav Milenković, a rađena je u produkciji Dorćol Platza iz Beograda, bit će izvedena trećeg dana festivala, a dan nakon toga, 30. marta na repertoaru je predstava Zijaha Sokolovića “Glumac je.. Glumac je.. Glumac“, kojom se obilježava 40 godina od njenog prvog izvođenja.

Petog dana festivala tuzlanska publika će moći pogledati komediju “Krtica Martin” Kazališta Virovitica, koja govori o zagorskom mentalitetu, u kojoj uloge tumače Draško Zidar i Gordana Evačić, a dan poslije monodramu “Kod kuće/ Kabul” u produkciji Narodnog pozorišta Beograd, u kojoj igra prvakinja drame Dušanka Stojanović Glid.

Na repertoaru TKT Festa 2. aprila je i duodrama “Desnica: Igra proljeća i smrti“ autora Vladana Desnice u povodu 50 godina od njegove smrti, a u kojoj je tematiziran njegov roman “Proljeća Ivana Galeba”, u produkciji Teatra Verdi, a dan kasnije kao i predstava “Taximetar” u produkciji Teatra Exit Zagreb, u kojoj igraju Tuzlak Zijad Gračić i Robert Budak.

Festival će biti zatvoren 4. aprila predstavom “Indigo” u produkciji Smart Studia i Grad Teatar Budva-Beograd, u kojoj igradu Branislav Lečić, Danica Maksimović i Marija Vicković.

Te večeri će biti proglašen i pobjednik festivala, odnosno najbolja predstava po ocjeni publike.